Broer Bernie Sanders stelt zich verkiesbaar in Britse kiesdistrict Witney

Washington D.C. was onhaalbaar voor Bernie Sanders, maar misschien heeft zijn oudere broer meer geluk in Witney. Larrie Sanders is kandidaat voor de Britse Groenen in het kiesdistrict waar een lege zetel is ontstaan na het vertrek van oud-premier David Cameron als afgevaardigde in Westminster. Bernie heeft de kiezers zelfs toegesproken middels een videoboodschap waarin hij toegaf weinig kennis te hebben van de Britse politiek, maar des meer te weten over zijn geliefde broer. Op 20 oktober vindt de by-election plaats.

Larrie Sanders (M) staat kandidaat voor de Britse Groenen in het kiesdistrict waar een lege zetel is ontstaan na het vertrek van oud-premier David Cameron als afgevaardigde in Westminster.Beeld epa

De 82-jarige Larry Sanders is geboren is Brooklyn, maar woont al sinds eind jaren zestig in Engeland, waar hij eerst doceerde aan de Universiteit van West-Londen en later Oxford. Hij heeft altijd een grote interesse gehad in politiek, met name in zorgbeleid. In de jaren tachtig sloot de academicus zich aan bij de Labour, maar verhuisde in de Blair-jaren naar De Groenen. Voor die partij veroverde hij in 2000 een zetel in de gemeenteraad van de universiteitsstad.

Bernie verklaarde dat zijn oudere broer een sterke invloed op hem heeft gehad. 'Van jongsaf aan spraken Larry en ik over onderwerpen als sociale, economische en raciale gelijkheid. Ik kan iedereen verzekeren dat hij een zeer, zeer zorgzaam mens is, die wil dat de regering alle mensen vertegenwoordigt, niet alleen de mensen aan de top.' Tijdens de campagne zal Larrie vooral de nadruk leggen op het behoud van de National Health Service, de gratis zorg.

Het is niet voor het eerst dat Larry een gooi doet naar Westminster.

Concurrentie

Bij de verkiezingen van 2015 stond de Britse-Amerikaan kandidaat in Oxford West en Abingdon, waar hij 4,4 procent behaalde, een tiende van de winnaar, de Conservatief Nicola Backwood. Het nabijgelegen Witney zal een nog lastiger opgave worden, aangezien Cameron bij de afgelopen verkiezingen zes van de tien stemmen kreeg, een meerderheid van 25 duizend. Robert Courts, een advocaat die in de graafschapsraad zit, is zijn beoogde opvolger.

Oppositiepartijen proberen van de tussentijdse verkiezingen een mini-referendum te maken over een harde Brexit. Vooral de Liberaal-democraten, die in 2015 op de vierde plek waren geëindigd, zijn er actief aan het campagnevoeren. Zowel Nick Clegg als de huidige leider Tim Farron hebben er op deuren geklopt. Slechts een keer is Witney in 'linkse' handen geweest, nadat de Tory-afgevaardigde Shaun Woodward in 1999 overliep naar Labour.

One Love Party

Sanders zal flinke concurrentie krijgen, onder meer van de One Love Party, de Bas-Pass Elvis Party en de Monster Raving Loony Party. Tevens staat namens The Eccentric Party 'Lord Toby Jug' kandidaat, die de genoemde mallotenpartij na een interne ruzie heeft verlaten. Larry Sanders koestert goede hoop op een verrassing, zeker nadat hij tijdens een debat hoorde hoe zijn Tory-rivaal werd uitgejouwd, een zeldzaam fenomeen in True Blue Country.

Cameron zelf heeft vandaag zijn eerste baantje na zijn premierschap bekend gemaakt. In The Daily Telegraph schreef de 50-jarige politicus dat hij voorzitter wordt van de National Citizen Service Patrons. Via deze organisatie, opgericht tijdens zijn regeerperiode, kunnen 16- en 17-jarigen enkele weken nuttig vrijwilligerswerk doen binnen de gemeenschap, meestal tijdens de zomermaanden. 275.000 jongeren hebben dit reeds gedaan en het aantal is groeiende. Cameron beschouwt dit als een belangrijk onderdeel van de Big Society, het grote maatschappelijk-filosofische idee dat hij ontvouwde nadat hij leider van de Conservatieve Partij was geworden.

Cameron gaat aan de slag bij een maatschappelijke organisatie.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden