Broekers voorzitter senaat na chaotische stemming

VVD-senator Ankie Broekers-Knol is dinsdagavond na drie chaotische stemronden gekozen tot nieuwe voorzitter van de Eerste Kamer. Zij hamert op 'volstrekte onafhankelijkheid' van de Eerste Kamer en kondigde aan niet te zwichten voor druk van het kabinet of de Tweede Kamer.

VAN ONZE VERSLAGGEVER JAN HOEDEMAN

DEN HAAG - De 67-jarige liberaal volgt haar partijgenoot Fred de Graaf op, die enkele weken geleden het veld moest ruimen omdat zijn onafhankelijke staat in het geding was gekomen. Als voorzitter van de Verenigde Vergadering der Staten-Generaal marchandeerde De Graaf zodanig, dat PVV-leider Geert Wilders op de dag van de inhuldiging niet voor de koning zou uitlopen. Voor de Commissie van In- en Uitgeleide had De Graaf andere Kamerleden geselecteerd.

Aanvankelijk had de Eerste Kamer keuze uit vier kandidaten: ook de PvdA-senatoren Guusje ter Horst en Marijke Linthorst streden mee. Beiden kregen in de eerste twee ronden niet meer dan tien stemmen. Het stembureau moest één keer alle stemmen opnieuw tellen, het raakte in een andere ronde de tel kwijt en miste op het laatst nog een stem.

Tijdens haar kandidaatstelling markeerde Broekers dat de Eerste Kamer een politiek lichaam is. 'We doen ons werk vanuit een politieke richting en dagen de regering uit tot goede antwoorden.' Zij gaf aan zich niet gek te laten maken door coalitiebelangen. Broekers: 'De druk van de buitenwacht, daar geef ik weerstand aan, ook als dat partijgenoten zijn. Ik zal een onafhankelijke voorzitter zijn, ik zal mijn eigen bewindspersonen net zo hard aanpakken als anderen.'

Broekers maakte haar opmerkingen omdat de schijnwerpers steeds vaker op de senaat staan bij oplopende politieke spanningen. In deze kabinetsperiode gebeurde dat voor het eerst toen de VVD aangaf niet voor een inkomensafhankelijke zorgpremie te zullen stemmen. Sindsdien realiseert het kabinet zich dat het ook een meerderheid in de Eerste Kamer moet hebben om probleemloos te regeren.

Sinds 2001 is Broekers Eerste Kamerlid. Haar eerste politiek ervaring deed ze op in de gemeenteraad van Bloemendaal. Ze is al sinds 1969 actief, toen als lid van de propagandacommissie van de Leidse VVD. Eind jaren tachtig was ze voor een periode van vier jaar secretaris van de juridische faculteit in Leiden. Van 1992 tot 2011 was Broekers daar hoofd van de afdeling Moot Court. Als senator viel ze in 2002 op door tegen de aanscherping van het anti-rookbeleid te stemmen.

Als voorzitter van de Vergadering van de Verenigde Staten-Generaal zal Broekers moeten samenwerken met Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg. De laatste liet een kwartier na Broekers' verkiezing bloemen brengen. Een van de eerste klussen die de vrouwen moeten klaren, is het samenstellen van een Commissie van In- en Uitgeleide voor de eerste Prinsjesdag van de nieuwe koning.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden