Broeikasjes voor extreem-rechts

Het Leefbaar-Rotterdam-raadslid Michiel Smit werd afgelopen week bijna zijn partij uitgegooid, nadat hij had laten weten wel wat te zien in de extreem-rechtse Nieuwe Nationale Partij....

Door Rachida Azough en Bert Wagendorp

Een Enschedese studentenkamer. Oranje 1998 aan de wand en een fraaie verzameling lege bierflesjes op een plank. 'Kopje thee?', vraagt de rechts-extremistische keyboard warrior blozend. Hij is 24 en je zou hem blind casten voor een rol als IT-student: dat is hij trouwens ook. Voor een rol als rechts-extremist lijkt hij minder geschikt - toch is hij er zo een, beweren het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) en de waakhonden van de antifascistische onderzoeksgroep Kafka.

Hij wil liever niet met zijn naam in de krant; zijn postings op internet plaatst hij altijd onder de naam Ssnake. Hij is de man achter de Moskee Data Base (www.moskeedatabase.com), waarop namen en adressen van 442 Nederlandse moskeeën staan vermeld. De site is niet bedoeld als service voor moslims in Nederland - al maken die er naar het schijnt dankbaar gebruik van. Met de MDB wil Ssnake laten zien dat het aantal moskeeën sinds de jaren zeventig sterk is gestegen. Vooral sinds de aanslagen van 11 september acht hij dat zorgwekkend.

Ssnake komt uit een kleine plaats in Oost-Nederland. Er zijn daar, zegt hij, geen moslims. Hij nam zelf op zijn 12de afscheid van het katholieke geloof. De islam, zegt hij, is 'iets vreemds, iets wat er niet was en wat nu in heel snel tempo toeneemt.' De Moskee Data Base, verlucht met statistieken, krantenartikelen, en Ssnakes beschouwingen over de gevaren van godsdienst in het algemeen en de islam in het bijzonder, laat dat zien.

Typisch geval van zeggen wat je denkt en het recht op vrijheid van meningsuiting, meent Ssnake. En dat de lui van de Gedankenpolizei het daar niet mee eens zijn, soit. Hij was eigenlijk van plan de MDB in november uit de lucht te halen, maar na alle aantijgingen van rechts-extremisme betaalt hij zijn provider zeker nog een jaartje. Beetje directeur Ronald Eissens van het MDI pesten, want dat is geen vriend. 'We hebben Ssnake persoonlijk nooit beschuldigd van rechts-extremisme', zegt Eissens, die regelmatig met de dood wordt bedreigd op zelfdenkers-sites, 'hoewel hij onderdeel is van Polinco, een webforum dat qua uitingen absoluut als rechts-extremistisch kan worden betiteld.'

De Moskee Data Base maakt deel uit van een conglomeraatje van naar elkaar doorverwijzende of met elkaar in contact staande sites, als Polinco.net, Fundamenteel.nl, Democrates.net, Onafhankelijke Nationale Persdienst en het internationale neo-fascistische platform Stormfront.org, thuishavens voor zelfdenkers en politiek incorrecten wier meningen door de beperkte vrijheid van meningsuiting in Nederland en vooral door toedoen van 'de linkse kerk' elders niet worden gehoord. Dat is althans de terugkerende, verongelijkte jeremiade. Op de sites is 'politiek incorrect' in 99 procent van de gevallen gewoon ouderwets rechts tot zeer rechts, xenofobisch, antisemitisch - en regelmatig extreem-rechts of neo-fascistisch.

Op verschillende sites, waaronder Fundamenteel.nl en Polinco.net, krijgt de bezoeker ondanks het vermeende zwijgen van de gevestigde media over politiek incorrecte onderwerpen een ruime keuze aan artikelen uit alle Nederlandse kranten voorgeschoteld, voornamelijk ter illustratie van het mislukken dan wel de gevaren van de door hen gehekelde multiculturele samenleving. Polinco brengt de nieuwskeuze zonder commentaar in de internetkrant Poligraaf ('Blondjes sterven niet uit, of wel?', over de consequenties van de toevloed van donkerharige asielzoekers). Op Fundamenteel.nl vind je onder de link steunhirsiali.nl krantenartikelen die stellen dat de islam onverenigbaar is met de Nederlandse rechtsstaat, mét commentaar van de redacteur.

Bij een bericht over de arrestatie in Frankrijk van een man die een 17-jarige Marokkaan doodschoot: 'Houdt de minister van Buitenlandse Zaken ook iedere keer een minuut stilte als er een Franse man, vrouw of kind door moslem wordt vermoord, verkracht of beroofd? Dan zal hij niet veel tijd overhebben... Wat een landverraad...'

Spoq, een 29-jarige student wijsbegeerte uit Amsterdam, is een van de administrators van Polinco.net. Ook hij heeft weinig behoefte onder zijn ware naam op te treden. Zijn bemoeienis met Polinco is ingegeven door zijn overtuiging dat de vrijheid van meningsuiting absoluut dient te zijn 'of die mening nu correct is of niet'. Op Polinco is dat meestal niet het geval, maar van rechts-extremisme is volgens Spoq geen sprake. 'Echt extreem-rechts vindt ons soft-links.'

Spoq is streng-christelijk opgevoed, vond zijn dogma's vervolgens in de krakersbeweging, tot de daar heersende 'tunnelvisie' hem begon te benauwen. Nu noemt hij zichzelf 'libertair-anarchistisch ingesteld'. Veel van de meningen op Polinco zijn niet de zijne, hij voelt zich dan ook een buitenstaander, maar: 'Die Polinconen hebben het schuim op de lippen, ze zijn té lang niet gehoord.' Polinco, zegt Spoq, geeft hun de mogelijkheid zich te uiten en dat is belangrijk. Ook als dat in het recente verleden leidde tot dermate heftige beschouwingen en bijbehorende vermaningen en waarschuwingen van het MDI dat de Polinco-leiding meermalen een schoningsactie hield onder de forum-bezoekers en de grootste extremisten van de site gooide.

De wereld van de zelfdenkers ziet er tamelijk overzichtelijk uit - al zijn de vogels van te diverse pluimage om van een eensluidend wereldbeeld te spreken. Maar dat Nederland wordt gedomineerd door 'de linkse kerk' en haar politiek correcte geleuter, daarover zijn de zelfdenkers het roerend eens. Evenals over de vaststelling dat de multiculturele samenleving een vergissing is en dat het volk dienaangaande jarenlang een rad voor ogen is gedraaid. Een site als Fundamenteel.nl richt zich met name op de verspreiding van die laatste opvatting.

Op de een of andere manier spreekt uit bijna alle zelfdenkers-sites een sfeer van verongelijktheid. César Heukeshoven die de sites voor de Anne Frank Stichting volgt: 'Tot de komst van Fortuyn heerste er het gevoel van: iedereen is tegen ons. Het bleef daarom ook vaak bij chaotisch gescheld, racistische slogans en antisemitisme. Met Fortuyn veranderde dat. Hij bleek een constructief kristallisatiepunt.'

Met het stembussucces van de LPF viel de rol van een Gideonsbende te midden der politiek correcte horden ook niet langer vol te houden. De politieke geestverwanten van de zelfdenkers vormden opeens de tweede partij van Nederland. Direct na de aanslagen én na de moord op Fortuyn werden de sites opvallend veel bezocht. 'Maar ze zijn niet in staat gebleken het momentum vast te houden', zegt Heukeshoven. En dus moesten de contribuanten op de fora zich al snel weer vastklampen aan een nieuw vijandsbeeld. Heukeshoven: 'Nu is het vooral: de media zijn tegen ons.'

Polinco en de andere sites trekken geen massa's bezoekers. Onderzoeker Heukeshoven denkt dat het gaat om een groep van 'enkele honderden' regelmatige bezoekers. Wie de fora op de verschillende sites bekijkt, krijgt de indruk dat de groep actieve posters nog veel kleiner is. Niettemin hebben de sites impact. Het Leefbaar-Rotterdam-raadslid Michiel Smit werd afgelopen week bijna zijn partij uitgegooid, nadat hij bekendmaakte dat hij op Polinco en Stormfront had laten weten wel wat te zien in toenadering van de LPF tot de Nieuwe Nationale Partij, een als extreem-rechts bekendstaande organisatie.

Hoe ernstig is de aanwezigheid van de Moskee Data Base op internet, die dagelijks hooguit enkele tientallen bezoekers trekt? Of van de ook door Ssnake opgezette portal Politiekincorrect.nl? Of van Fundamenteel.nl, waar Opoe Tet vermomd als redacteur het leed van de multiculturele samenleving becommentarieert?

Tegenstanders zien de Moskee Data Base als een 'Gouden Gids voor nationalistische pyromanen'. Deze titel is door Stormfronters gelanceerd, zegt het MDI, 'en Ssnake reageerde daarop als volgt: je mag dit eigenlijk niet goed vinden, maar als ik deze berichten lees, geeft dat me stiekem een goed gevoel. Het postieve aan deze acties is dat het nu voor moslims duidelijk is dat ze hier niet welkom zijn. Dit is het begin van een revolutie in Nederland.' Het MDI beschuldigde Ssnake al een paar dagen nadat zijn site op 5 november 2001 de lucht inging van het impliciet oproepen tot geweld 'tegen personen en moskeeën'. Het oude dossier is volgens het MDI nog steeds in behandeling bij het Openbaar Ministerie.

Heukeshoven meent dat de antidiscriminatiewetgeving zijn vruchten heeft afgeworpen. De sites moeten daarom blijvend op de voet worden gevolgd en racistische of antisemitische haattaal moet juridisch worden aangepakt. Heukeshoven ziet de sites van de politiek incorrecten als 'broeikasjes' voor rechts-extremisten in de groei die op weg zijn naar het lidmaatschap van internationale fascistische organisaties onder de verzamelnaam White Pride World Wide.

Hoewel Spoq en Ssnake beiden gesignaleerd zijn op Stormfront.org, begrijpen zij niet waar Heukeshoven het over heeft. 'Ik wil alleen maar laten zien dat je ook anders kunt denken', zegt Ssnake. 'Als ik in de spiegel kijk, zie ik geen extreem-rechtse persoon', zegt Spoq.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden