Broeikasgas? Eet kangoeroe!

Het idee om meer kangoeroevlees te eten beslaat slechts twee alinea’s in een vuistdik advies aan de regering over de wijze waarop Australië het broeikaseffect moet aanpakken....

De bedenker van het idee is de filosoof en veeteeltdeskundige George Wilson, oprichter van de Australian Wildlife Services, een adviesbureau voor natuur en milieu. Hij meent dat zijn landgenoten stom zouden zijn als ze niet vaker de roos op de barbecue leggen. ‘Als we in 2020 zo'n 30 procent van de schapen en de koeien hebben vervangen door kangoeroes, zal de uitstoot van broeikasgassen door Australië met 3 procent zijn verminderd. Dat is erg veel’, zegt hij.

Kangoeroes hebben een minder trage spijsvertering dan koeien en schapen . In de maag van het buideldier ontstaat dan ook nauwelijks methaan, een krachtiger broeikasgas dan CO2. Dat gas verlaat de runderen en schapen veelal als winden en boeren.

Dus als de Australiërs twee tot drie keer per week een lapje kangoeroe eten in plaats van biefstuk of lamskotelet, dan is de winst voor het milieu enorm.

Wilson acht het realistisch dat ongeveer 7 miljoen koeien (van de 30 miljoen) en 36 miljoen schapen (van de 100 miljoen) vervangen moeten worden door 175 miljoen kangoeroes. Australië telt nu ongeveer 50 miljoen kangoeroes.

De onderzoeker realiseert zich dat de springende buideldieren niet gehouden kunnen worden als schapen of koeien achter een omheining. Alleen een hoge afrastering houdt het dier op zijn plaats, en die is veel te duur. Wilson werkt aan een model om te kijken hoe de opbrengst van kangoeroes die in een bepaald gebied rondzwerven, verdeeld moet worden over de boeren.

Los van de vermeende milieuvoordelen is het de vraag of de Australiërs massaal hun tanden gaan zetten in het buideldier. Het stond op het dieet van de Aboriginals, maar de blanke, van oorsprong Europese bevolking zweert bij grote lappen koe en lam. Van de bescheiden kangoeroe-oogst (een paar miljoen dieren per jaar) gaat 70 procent naar Europa. Wilson is optimistisch: ‘Het vlees ligt al bij de meeste supermarkten. Er begint een vraag te ontstaan.’

Culinaire experts zijn gereserveerder. Jean-Paul Bruneteau, chef-kok en schrijver van boeken over maaltijden gebaseerd op Australische ingrediënten, prijst het vlees van kangoeroes. ‘Het smaakt naar hert of eend. Ik vind het beter dan rundvlees, het heeft niet die sterke smaak. Dit vlees moet onderdeel zijn van het nationale gerecht. Het is mals en gezond, veel onverzadigd vet, het kan niet beter.’

Maar hij ziet een groot obstakel voor massaal gebruik thuis. ‘Het is typisch restaurantvlees’, meent hij. ‘Als je het klaar maakt, dan rookt het ontzettend, en dat is lastig thuis. In een restaurant is dat meestal geen probleem.’

De boerenorganisaties gruwen van het plan. Veel veeboeren zien de kangoeroes als een plaag: ze vreten de graslanden kaal waarop hun vee moet grazen. Bovendien willen ze hun profijtelijke veeteelt niet opgeven. Wilson denkt dat dit bezwaar zal wegebben. ‘Als de boeren moeten gaan betalen voor de uitstoot van broeikasgassen, wordt het verhaal anders.’

Marc van den Broek

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden