'Broeiend' schip naar zee versleept

ROTTERDAM (ANP) - Een tanker, waarbij in de laadruimte een chemische reactie is ontstaan, is woensdagmiddag naar open zee versleept. Op circa 6 kilometer uit de kust wordt het vaartuig geparkeerd zodat het geen gevaar kan opleveren voor omwonenden.

Er blijven mensen aan boord om de situatie in de gaten te houden. Het schip Stolt Innovation lag eerst in de Derde Petroleumhaven in Rotterdam en werd vandaar al versleept naar het Calandkanaal.

De tanker vervoert de koolwaterstofverbinding MDI (methyleendifenyldiisocyanaat), een grondstof voor PUR, dat door nog onbekende oorzaak in aanraking is gekomen met water. Dit gaf een chemische reactie. De temperatuur en de druk op het schip nam daardoor toe. Een politiewoordvoerder stelde dat het te vergelijken is met broei in een lading.

Gevaarlijke stof

De temperatuur loopt niet verder op. Mocht dat wel gebeuren, kan er bij 200 graden een gevaarlijke stof vrijkomen. Daarom besloten de hulpdiensten de tanker op zee te 'parkeren'. Het proces van de chemische reactie begon dinsdagavond. Het kan nog enkele dagen duren voordat de reactie is uitgewerkt.

MDI is brandbaar. Bij een brand komen irriterende of giftige dampen (of gassen) vrij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden