Broeders zijn geen makkers

Verandering van hypotheek, bijvoorbeeld omdat het elders goedkoper kan, brengt tenminste één extra uitgave met zich mee: de notaris. Want alleen hij is wettelijk bevoegd om de hypotheek-akte te verzorgen....

De prijs voor deze bemoeienis is voorwerp van een herenafspraak tussen de notarissen en daarom overal hetzelfde. Gelet op de geleverde prestatie zijn die tarieven veel te hoog, zo betoogt de Vereniging Eigen Huis al jaren.

De Koninklijke Notariële Broederschap piekert er niet over om dit knusse prijskartel op te heffen. Maar de makelaars hebben hun vaste tarieven wel al zien sneuvelen. Zou er niet toch één zwakke notaris zijn te vinden?

Inzet is een hypotheek van zestigduizend gulden, die bij Amev weg moet omdat Centraal Beheer goedkoper blijkt. Voor deze overzichtelijke administratieve handeling vragen de broeders ruim dertienhonderd gulden.

De zoektocht naar een eerste vleugje frisse marktwind in het notariaat geschiedt in de vorm van een telefonische rondgang langs een tiental notarissen, van jong tot oud, in diverse delen van het land. De resultaten zijn boeiend.

Notariskantoor Wever in Nieuwe Pekela is het aanvankelijk geheel met de consument eens: 'Het is niet goedkoop.' Maar, verzekert een notarisklerk, het is de overheid die het zo duur maakt, in de gedaante van het kadaster waar de hypotheek moet worden ingeschreven. Hij legt vriendelijk een pleister op de wonde: 'U weet dat alles aftrekbaar is van de belasting?' Dan komt notaris Wever zelf aan de lijn: 'We gaan geen dubbeltje goedkoper.'

Ook de andere geconsulteerde notarissen houden keurig stand. Soms zelfbewust - 'Wij concurreren alleen in goede dienstverlening, niet in prijs' - , meermalen angstvallig, uiteenlopend van: 'Het kan echt niet, dan worden we berispt' tot: 'Als een andere notaris het hoort, zal-ie het aan de Broederschap melden en dan krijgen we problemen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.