Broederliefde niet meer in 5 mei-helikopter wegens antisemitische leuzen op filmpje

De rappers van Broederliefde zijn niet langer 'ambassadeurs van de vrijheid' die op Bevrijdingsdag met een helikopter van festival naar festival zouden vliegen. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft besloten de samenwerking met de populaire hiphopformatie op te zeggen wegens een vorige week opgedoken filmpje waarin rapper Emms antisemitische leuzen roept tijdens de bekerfinale Feyenoord-Utrecht in april 2016.

Redactie
Broederliefde Beeld anp
BroederliefdeBeeld anp

Met een helikopter zou Broederliefde op 5 mei naar Overijssel, Flevoland, Utrecht, Drenthe en Gelderland vliegen om Nederland 'liefde te geven', omdat 'liefde ook bij de vrijheid hoort', aldus rapper Emms eerder over hun uitverkiezing. Maar volgens het Nationaal Comité 4 en 5 mei is een ambassadeurschap van Broederliefde op dit moment 'niet passend' en wordt het 'door te veel mensen als grievend ervaren'.

Op het vorige week opgedoken YouTube-filmpje is te zien hoe Emms 'Hamas, Hamas, joden aan het gas' scandeert. Hoewel kort na publicatie van het filmpje werd gemeld dat de opname was verwijderd, bleek het nog steeds op YouTube te staan. Emms bood destijds direct zijn excuses aan. Vorige week herhaalde de rapper zijn spijtbetuiging. Ook liet hij weten dat hij na zijn bezoek met Broederliefde aan het voormalig vernietigingskamp Auschwitz - in het kader van het ambassadeurschap - 'nooit meer luchtig zou kunnen doen over de verschrikkingen van de Holocaust'.

Een gesprek tussen Emms, Jacques Grishaver, voorzitter Nederlands Auschwitz Comité, en Jacques Justus, die zich namens de Joodse gemeenschap sterk maakt tegen grievende spreekkoren in de sport, kon de lucht echter niet klaren.

En dus kan Broederliefde, dat onlangs een Edison won voor beste album en vorig jaar met Hard Work Pays Off 2 een recordaantal weken op 1 stond in de album top-100, de helikopervluchten vergeten. Volgens een woordvoerder van het bevrijdingscomité komt er geen vervanger voor Broederliefde. De Staat en De Jeugd van Tegenwoordig werden vorige week ook uitgeroepen tot Ambassadeurs van de Vrede en vliegen op 5 mei wel met een helikopter naar zoveel mogelijk bevrijdingsfestivals.

Discussie voorkomen

Broederliefde zegt de beslissing van het comité te respecteren. De hiphopformatie wil hiermee voorkomen dat de discussie rond Emms' antisemitische leuzen op 4 en 5 mei het herdenken en vieren in de weg staat.

Intussen heeft Niek van der Sprong, de organisator van het Bevrijdingsfestival Overijssel, aan Radio 538 laten weten dat Broederliefde welkom blijft op het Bevrijdingsfestival in Zwolle. 'Het comité heeft aangegeven dat de titel Ambassadeur van de Vrijheid wegvalt, maar dat de optredens op zich niet in de weg hoeft te staan. We zijn nu in gesprek om de optredens toch door te laten gaan. Die intentie hebben wij in ieder geval wel. Daar wordt nu driftig overleg over gepleegd.'

Volgens Van der Sprong kan Broederliefde nog steeds een waardevolle bijdrage aan het Bevrijdingsfestival Overijssel - en de andere festivals op 5 mei in Nederland- leveren. De vraag is hoe de hiphopformatie daar moet komen nu de helikopter is weggevallen. 'Dat zijn we nu aan het onderzoeken.'

Van der Sprong zegt het besluit van het Nationaal Comité te begrijpen, maar plaatst er wel een kanttekening bij. 'Ik zou het zelf niet gedaan hebben. Ik zou juist het verhaal van Broederliefde gebruiken om in deze tijd te laten zien dat je van mening kan veranderen. Een documentaire laat zien dat hun kennis van Auschwitz heel beperkt was. Juist in deze documentaire zie je dat veranderen.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden