Bröd smaakt naar beleg

Magazinelezers proevenen keuren. Deze week Knäckebröd..

Is knäckebröd een revolutie waard? Bij de Zweedse bakker Wasa dachten ze van wel, en ze kwamen met Solruta, een ‘revolutie in knäckebröd’. Volgens de verpakking Zweeds voor ‘zonnige plek’. ‘Authentiek Zweeds en onweerstaanbaar lekker’, meldt de fabrikant. Het eerste geloven we graag, het tweede maken we zelf wel uit.

Theo de Man uit Rotterdam is om. ‘Lekker dik, knapperig, bros, krokant’, schrijft hij. ‘Mmmmm.’ Paul Bosch van Drakestein sluit zich bij hem aan. ‘Solruta is heel lekker, luchtig en knapperig.’ Hubert van Lieshout is er ‘content mee’. ‘Geen hap brosse lucht. Het heeft bite, een beetje taai, maar toch krokant.’

‘Vergeleken met de gewone goudbruine cracker van Wasa moest ik lang kauwen, wat erg fijn is’, verklaart Heleen Stellingwerf haar enthousiasme. ‘Hij vult beter en smaakt minder zoet, waardoor deze beter te combineren is met hartig beleg’, schrijft ze verder.

Maar de revolutie is niet onomstreden. ‘Wat een afgang’, schrijft Janny Koster. ‘Hard en onsmakelijk.’ ‘Een deceptie’, meent Margot van Herwaarden, die zichzelf beschouwt als een ‘bescheiden expert’ op knäckebrödgebied. ‘Niet te vreten. De smaak lijkt nog het meest op gemalen karton.’

Andere lezers sturen hun eigen favoriete knäckebröd in. Heidi Copray uit Bemmel doet het met Bolletje, Edith en Maarten Teeseling zweren bij Fjord, de familie Van der Velde uit Purmerend is ‘verslingerd’ aan biologisch knäckebröd van Albert Heijn en Martine Mussies stuurt ons naar IKEA.

Tijd voor knäckebröd-onderzoek. De krakerige broodsoort is er in soorten en maten. Je hebt dik en bros, Bolletje is daar een voorbeeld van. En dun en knapperig zoals het knäckebröd van IKEA. Het nieuwe Wasa bröd heeft beide. Dik en bros als Bolletje, maar toch ook knapperig. Alle knäckebröden zijn gemaakt met roggemeel, alleen Bolletje is van tarwe. Echt Hollands knäckebröd dus. Solruta komt ook in een aparte vorm, namelijk in dubbele sneetjes die je zelf moet losbreken. Voor het authentieke gevoel, waarschijnlijk. Er is nog een opvallend verschil. Solruta bevat 100 kcal per stukje, ruim twee keer zoveel als IKEA en het biologisch knäckebröd van Albert Heijn.

En de smaak? Ach, smaak, knäckebröd is toch vooral mondgevoel. Goed knäckebröd smaakt naar beleg. Het biologische bröd van AH is aan de harde kant, Bolletje is bros, maar mist de kenmerkende roggesmaak, IKEA is top: wafelachtig dun en krokant. Solruta is bros, maar toch een beetje kartonnerig.

Het is de opwinding niet waard. De opwinding die bij Martine Mussies bij de kassa al ontstond, toen ze ontdekte dat een pak Solruta 2,69 kost; ruim twee keer zoveel als alle andere. Ook Heleen Stellingwerf, die eerder zo enthousiast was, twijfelt over een volgende aanschaf, en dat heeft alles met de prijs te maken. Dat kun je inderdaad een revolutie noemen. Uit Zweden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden