Britten zullen met 1500 militairen vredesmacht leiden

Groot-Brittannië zal maximaal 1500 militairen beschikbaar stellen voor een tijdelijke vredesmacht die dit weekeinde operationeel moet worden in Afghanistan. Premier Blair zei maandag dat de Britten de multinationale vredesmacht 'in principe' gaan leiden....

Van onze correspondent Peter de Waard

Blair verklaarde gisteren in het Lagerhuis dat behalve enkele Europese landen Argentinië, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Jordanië, Tsjechië, Maleisië en Turkije betrokken zijn bij het overleg over de vorming van de vredesmacht.

Deze zal als een soort politiemacht moeten functioneren en ervoor moeten zorgen dat de nieuwe Afghaanse regering die op 22 december wordt geïnstalleerd, voldoende machtsmiddelen heeft om de situatie in het land te stabiliseren. De Britse premier zei uitdrukkelijk dat de vredesmacht slechts tijdelijk zal opereren, vooruitlopend op een officiële VN-macht. Hij sloot uit dat deze eenheden langer dan 'enkele maanden' in Afghanistan blijven.

Blair verklaarde dat 'een briljante overwinning is behaald op de Taliban', maar dat het na deze victorie zaak is ook de vrede in het land te winnen. 'Wij zullen een rol spelen in het veiligstellen van de vrede.'

De Conservatieve oppositie toonde zich niet ingenomen met het voornemen van de premier om de oorlogsrol te verwisselen voor een vredesrol. De Conservatieve leider Iain Duncan Smith zei te vrezen dat hierdoor de 'veiligheid van de Britse militairen in gevaar kan komen'.

Het is niet ondenkbaar dat de Britten in het oosten van Afghanistan tijdens de kerstdagen nog actief zijn betrokken bij gevechten tegen restanten van de Taliban en volgelingen van Bin Laden, terwijl tegelijkertijd hun landgenoten in Kabul vredestaken uitvoeren. Duncan Smith vond dat de Britten het voorbeeld van de Amerikanen zouden moeten volgen en zich beperken tot een enkele rol in dit conflict.

Ook vertegenwoordigers van de toekomstige Afghaanse regering hebben bedenkingen bij het Britse enthousiasme om als vredesstichter op te treden. Gisteren verklaarde een van hen opnieuw dat de tijdelijke vredesmacht niet groter zou hoeven te zijn dan duizend manschappen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden