Britten zoeken naar steun voor kloneren

Groot-Brittannië ijvert voor opheffing van het huidige Nederlandse verbod op het kloneren van menselijke embryo’s voor wetenschappelijk onderzoek. Ook veel Nederlandse stamcelonderzoekers zijn voorstander van versoepeling van de Embryowet....

Groot-Brittannië is het enige Europese land dat het omstreden ‘therapeutisch kloneren’ toestaat. Op initiatief van de Britse ambassade vond vorige week bij de medische onderzoeksorganisatie ZonMw in Den Haag een besloten congres plaats over de ervaringen.

Aanleiding voor de Britse lobby is de komende evaluatie van de Embryowet, die ZonMw inhoudelijk voorbereidt. In februari 2006 moet de Tweede Kamer zich over die wet buigen. In de evaluatie wordt met name het wetsartikel betrokken dat het ‘tot stand brengen’ van embryo’s voor enig ander doel dan zwangerschap verbiedt.

Voor de Britten een goed moment om een debat in Nederland op gang te brengen, zegt wetenschapsattaché Leo Zonneveld van de Britse ambassade. Groot-Brittannië wil graag dat meer Europese landen kloneren toestaan.

‘Wij streven naar een Europees klimaat waarin kloneren kán’, zegt de Schotse wetenschapper Ian Wilmut, geestelijk vader van het gekloonde schaap Dolly en deelnemer aan de conferentie. Hij gaat embryo’s kloneren voor onderzoek naar de spierziekte ALS.

Therapeutisch kloneren is een manier om aan embryonale stamcellen te komen. Dit zijn niet-gespecialiseerde oercellen die tot elk type lichaamscel kunnen uitgroeien, en ooit reserveweefsel kunnen opleveren voor patiënten met Alzheimer, Parkinson of diabetes.

Stamcelonderzoekster Christine Mummery van het Hubrecht Laboratorium in Utrecht wil graag van het kloonverbod af. Zij heeft al plannen klaarliggen om via gekloonde stamcellen hartcellen te kweken voor patiënten met hartritmestoornissen, spierdystrofie en de verouderingsziekte progeria.

De conferentie, die besloten was vanwege de ethisch gevoelige thematiek, werd geopend door VVD-minister Hoogervorst van Volksgezondheid. Behalve wetenschappers, ambtenaren en ethici waren ook de Tweede-Kamerleden Ormel (CDA), Veenendaal (VVD) en Van Heteren (PvdA) aanwezig.

Tot nu toe lijkt er weinig politieke steun te zijn voor versoepeling van de Embryowet. Volgens het regeerakkoord wordt deze kabinetsperiode niet getornd aan het verbod op therapeutisch kloneren. Stamcelonderzoek kan nu alleen met bestaande stamcellen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden