Britten willen wachten met militaire actie tot inspectierapport er is

Steeds nadrukkelijker wordt internationaal gesproken over een interventie in Syrië, na de vermeende gifgasaanval door het Syrische regime vorige week. De VS publiceert nog deze week een rapport over de aanval en beslist dan ook over mogelijk militair ingrijpen. Groot-Brittannië heeft een resolutie voor de Veiligheidsraad opgesteld. Lees de ontwikkelingen van woensdag terug.

Tanks aan de grens tussen Israel en Syrië. Beeld anp
Tanks aan de grens tussen Israel en Syrië.Beeld anp

22.45 uur - Merkel en Cameron zijn het eens
Bondskanselier Angela Merkel en premier David Cameron zijn in een telefonisch gesprek overeengekomen dat het gebruik van gifgas nu voldoende is aangetoond. Dit liet de Duitse regering vanavond weten in een verklaring. Duitsland en Groot-Brittannië vinden dat de Syrische regering niet ongestraft mag blijven voor de gifgasaanval op het eigen volk. Daarom is een internationale reactie onvermijdelijk in de ogen van Merkel en Cameron, zo luidt de verklaring.

21.15 uur - Voorstel voor Lagerhuis
De Britse regering heeft een voorstel aan het Lagerhuis voorgelegd waarin staat dat de VN-Veiligheidsraad de bevindingen van de inspecteurs die onderzoek doen naar gebruik van gifgas in Syrië moet hebben bekeken, voordat hij eventueel instemt met militaire acties tegen het bewind van president Bashar al-Assad. Het Lagerhuis bespreekt het voorstel donderdag.

Lees hier de volledige tekst van de VN-resolutie die de Britten hebben opgesteld.

21.10 uur - 4 uur onderzoek
De VN-inspecteurs in Syrië hebben ruim 4 uur onderzoek gedaan in de wijken Zamalka en Ain Tarma aan de oostelijke rand van Damascus. Het team keerde rond half 4 terug in het hotel in Damascus, meldde een ooggetuige.

Wapeninspecteurs van de VN aan het werk in Damascus. Beeld afp
Wapeninspecteurs van de VN aan het werk in Damascus.Beeld afp

20.50 uur - Poetin veroordeelt gifgasaanval
De Russische president Poetin en zijn Iraanse collega Rouhani hebben het gebruik van chemische wapens in Syrië vanavond veroordeeld. Beiden benadrukten de noodzaak een politieke oplossing te zoeken voor de situatie in Syrië.

20.25 uur - Britten willen steun VN
De motie die de Britten hebben voorgelegd aan de VN-Veiligheidsraad zou oproepen om 'alles te doen' om de steun van de VN te krijgen voor militaire acties in Syrië, zo meldt persbureau Reuters. Dat betekent ook dat de leden van de Veiligheidsraad eerst het rapport van de VN-inspecteurs zouden mogen zien voordat militaire actie wordt overwogen. 'Alles moet gedaan worden om een resolutie van de Veiligheidsraad veilig te stellen die militaire actie steunt, voordat dergelijke actie wordt ondernomen.'

19.45 uur - Rusland werkt niet mee
De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov heeft zijn Britse collega William Hague verteld dat Rusland niet meewerkt aan een resolutie voordat de VN-wapeninspecteurs hun werk hebben afgerond. In een telefoongesprek vroeg Lavrov zijn collega te wachten tot de VN-inspecteurs klaar zijn.

19.30 uur - Veiligheidsraad verdeeld
De vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad hebben vandaag geen overeenstemming bereikt over een door Groot-Brittannië voorgestelde resolutie over Syrië, zo liet een bron bij de VN aan persbureau AP weten.

Als de resolutie officieel in stemming wordt gebracht is het zo goed als zeker dat Rusland en China deze met hun veto zouden blokkeren. De twee landen hebben eerder pogingen bij de VN om op te treden tegen Syrië geblokkeerd. Volgens de bron heeft Rusland zijn eerdere bezwaren tegen interventie in Syrië opnieuw ingebracht tijdens het overleg.

Inspecteurs van de Verenigde Naties aan het werk in Syrië Beeld ap
Inspecteurs van de Verenigde Naties aan het werk in SyriëBeeld ap

19.15 uur - Interview met Syrische activiste
Volkskrant.nl sprak vanavond met een activiste uit Syrië, Susan Ahmed. Ze woont in een van de buitenwijken van Damascus. Over een mogelijke aanval van de Amerikanen zegt ze: 'Laat ze maar komen. Ik ben altijd tegen militaire interventie geweest, maar na zoveel lijden, heb ik zoiets van: doe maar. Alles is beter dan de situatie waarin we nu zitten.'

18.55 uur - onderzoekmonsters
De inspecteurs van de VN hebben vandaag haar-, bloed- en urinemonsters verzameld van slachtoffers van de vermoedelijke gifgasaanval van vorige week, zo lieten activisten weten. Op videobeelden die door activisten werden verspreid is een konvooi van vijf VN-voertuigen te zien, gevolgd door gewapende rebellen in pick-uptrucks. De beelden tonen verder hoe de inspecteurs een kliniek bezochten en met behulp van een tolk een man interviewden.

18.28 uur - 'Syrische soldaten bestookt met gifgas'
De Syrische delegatie bij de VN heeft secretaris-generaal Ban Ki-moon gevraagd om een onderzoek te doen naar aanvallen van rebellen waarbij Syrische soldaten gifgas zouden hebben ingeademd. Ambassadeur Bashar Ja'afari heeft voorgesteld dat het huidige onderzoeksteam langer in Syrië blijft om de zaak te onderzoeken.

De incidenten zouden hebben plaatsgevonden op 22, 24 en 25 augustus op het platteland niet ver van Damascus.

Het verzoek van Bashar Ja'afari kwamen vlak na de eerste bijeenkomst van de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad. Daarin werd een nieuwe resolutie besproken die het gebruik van chemische wapens in Syrië veroordeeld en vraagt om een snelle reactie.

De Syrische ambassadeur bij de VN, Bashar Ja'afari. Beeld reuters
De Syrische ambassadeur bij de VN, Bashar Ja'afari.Beeld reuters

17.38 Syrië ontruimt militair hoofdkwartier
De Syrische strijdkrachten hebben hun hoofdkwartier in Damascus ontruimd, aldus ooggetuigen en bronnen binnen de Syrische oppositie. Militairen hebben ook in of bij de stad vrachtauto's met opleggers gevorderd die kennelijk bedoeld zijn voor het vervoer van zwaar militair materieel.

17.15 Westen maakt haast met straffen Syrië
VN-inspecteurs hebben hun onderzoek naar vermeende gifgasaanvallen in Syrië hervat, maar het lijkt er sterk op dat westerse landen de uitkomst niet afwachten. Groot-Brittannië brengt woensdag nog een voorstel over Syrië in stemming in de VN-Veiligheidsraad. De Duitse regering zal die resolutie steunen.

Voor militaire actie is volgens het internationaal recht normaliter instemming van de Veiligheidsraad vereist. In de tekst die de Britten indienen, wordt het gebruik van chemische wapens veroordeeld. Daarnaast staat er dat 'noodzakelijke maatregelen' zijn toegestaan om de bevolking te beschermen.

Een inspecteur van de Verenigde Naties spreekt met een vrouw die het slachtoffer is van de vermeende gasaanval. Beeld reuters
Een inspecteur van de Verenigde Naties spreekt met een vrouw die het slachtoffer is van de vermeende gasaanval.Beeld reuters

16.55 Luchtafweer in Israël paraat
Israël heeft zijn luchtafweer in hoogste staat van paraatheid gebracht en een aantal reservisten opgeroepen. Speciale luchtdoelraketten zijn vooral in het noorden van het land opgesteld. Ook wordt het luchtafweersysteem van het type Patriot in gereedheid gebracht, meldden Israëlische media woensdag.

Gasmaskers vliegen in Israël ondertussen over de toonbank. Een internetsite waar de maskers besteld konden worden, heeft het door de overweldigende belangstelling begeven. De Israëli's zijn bezorgd over eventuele gevolgen van westerse luchtaanvallen op Syrië.

16.50: Turkije: Alle opties blijven op tafel
De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Davutoglu heeft gezegd dat 'alle opties' op tafel blijven liggen. 'De Turkse troepen staan op scherp. Zij zullen alles doen dat nodig is om de Turkse belangen te verdedigen.'

16.39 uur - 'Onderschept telefoongesprek wijst op gebruik zenuwgas'
De Amerikaanse inlichtingendienst heeft een 'paniekerig' telefoongesprek onderschept tussen een vertegenwoordiger van het Syrische ministerie van Defensie en een hoofdofficier van het Syrische leger. Daaruit zou blijken dat het Syrische regime wel degelijke zenuwgas heeft ingezet.

Het onderschepte telefoongesprek zou zelfs de reden zijn dat de Verenigde Staten 'onomstotelijk' bewezen achten dat er een gifgasaanval heeft plaatsgevonden in Syrië.

Foreign Policy bericht hier exlusief over.

16.30 uur - Syriërs over een interventie in eigen land
Spreek een handvol Syriërs over een westerse militaire interventie in hun land en er wordt een vat aan verschillende meningen en lezingen opengetrokken. De een zegt blij te zijn dat er nu 'eindelijk, eíndelijk' iets staat te gebeuren, de ander is verdrietig omdat zijn land 'nu nog meer naar de klote gaat'. Zit de Syrische bevolking eigenlijk wel te wachten op 'onze' steun?

Volkskrant.nl sprak enkele Syriërs. Lees hier het verhaal.

16.05 uur - Timmermans: 'Syrisch volk mag niet in de steek gelaten worden'
Als er bewijs wordt gevonden dat in Syrië chemische wapens zijn gebruikt, moet actie worden ondernomen. Men zou het Syrische volk anders in de steek laten, zei minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans vanmiddag tijdens een persconferentie, die hij samen met VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon gaf in het Vredespaleis.

Als het gebruik van chemische wapens wordt bewezen, is dat een 'zeer ernstige oorlogsmisdaad' waar een antwoord op moet komen. Anders zou de rechtsorde in de wereld worden ondermijnd. Maar, zo benadrukte Timmermans met het oog op de inspectiemissie: 'Het proces dat vorige week begon, moet zijn gang gaan.'

Frans Timmermans. Beeld anp
Frans Timmermans.Beeld anp

16.01 uur - Hennis: 'Nederlandse militairen in Turkije voldoende uitgerust'
De Nederlandse militairen die in Zuid-Turkije bij de Patriots zijn gestationeerd, lopen 'vooralsnog geen groot risico'. Dat zei minister Jeanine Hennis van Defensie woensdag. Er zijn circa 250 Nederlandse militairen met het luchtverdedigingssysteem uitgezonden.

De militairen zijn voldoende uitgerust, aldus de minister. Ze benadrukte dat de missie een defensief karakter heeft. De Patriots moeten de stad Adana en haar burgers beschermen.

De Amerikanen dreigen in buurland Syrië in te grijpen omdat het regime van president Bashar al-Assad chemische wapens heeft ingezet. Volgens Hennis is er 'vooralsnog geen sprake van Turkse participatie bij welke interventie dan ook'.

Minister Hennis van Defensie. Beeld anp
Minister Hennis van Defensie.Beeld anp

15.55 uur - NAVO: er moet een antwoord komen
De inzet van chemische wapens in Syrië kan niet onbeantwoord blijven. Elk gebruik van dergelijke wapens is onacceptabel. Dat stelde NAVO-topman Anders Fogh Rasmussen na overleg met de ambassadeurs van de NAVO-landen woensdag in Brussel.

In zijn verklaring wordt niet gerept over een mogelijke NAVO-actie tegen Syrië. Wel wordt gewezen op de NAVO-inzet in de NAVO-lidstaat Turkije, die aan Syrië grenst. Patriot-afweerraketten beschermen Turkije tegen eventuele aanvallen uit Syrië.

15.38 uur - VN-wapeninspecteurs teruggekeerd naar hotel
Het VN-team dat de buitenwijken van Damascus onderzoekt op het gebruik van verboden chemische middelen is veilig aangekomen in het hotel.

15.34 uur - Cameron: 'Veiligheidsraad is unaniem'
De Britse premier David Cameron zegt dat de Nationale Veiligheidsraad 'unaniem is overeengekomen' dat het gebruik van chemische wapens 'door Assad' onacceptabel is.

Volgens Cameron was de raad het er bovendien unaniem over eens dat de wereld niet kan blijven toekijken na de gifgasaanval van vorige week.

De Britse premier David Cameron. Beeld reuters
De Britse premier David Cameron.Beeld reuters

15.25 uur - Rusland wil uitstel bijeenkomst VN
Rusland wil niet dat de VN-Veiligheidsraad vandaag al bijeenkomt voor overleg over een reactie op de gifgasaanval in Syrië. Dat zou 'op zijn zachtst gezegd voorbarig zijn', zegt de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken, Titov.

Rusland vindt dat de VN-Veiligheidsraad moet wachten totdat de VN-inspecteurs in Syrië hun rapport hebben gepresenteerd.

14.58 uur - Israël roept reservisten op
Het Israëlische leger heeft een beperkt aantal reservisten opgeroepen om paraat te staan in geval van escalatie van het conflict in Syrië. Dat bericht persbureau AP op basis van een Israëlische ambtenaar.

null Beeld ap
Beeld ap

14.50 uur - Syrië: 'Westen biedt hulp aan terroristen'
De plaatsvervangende Syrische minister van Buitenlande Zaken zegt dat de Verenigde Staten, Groot-Britannië en Frankrijk 'terroristen' hebben geholpen om chemische wapens in te zetten.

14.40 'Inspecteurs hebben vier dagen nodig voor onderzoek'
De VN-inspecteurs die op dit moment in Syrië onderzoek doen naar de mogelijke aanval met gifgas, hebben vier dagen nodig om het onderzoek af te ronden en hun bevindingen te analyseren. Dat zegt VN-leider Ban Ki-moon.

Ban Ki-moon. Beeld getty
Ban Ki-moon.Beeld getty

14.31 Kamer overlegt donderdag over Syrië
De buitenlandcommissie van de Tweede Kamer overlegt donderdagmiddag over de ontwikkelingen in Syrië. Dat heeft de commissie woensdag besloten. Bij het overleg zal zowel minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken alsook minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie aanwezig zijn.

14.24 Ban Ki-moon: 'Inspecteurs Syrië moeten tijd krijgen'
VN-leider Ban Ki-moon vindt dat de VN-inspecteurs in Syrië de tijd moeten krijgen om vast te stellen of chemische wapens zijn ingezet bij Damascus. Hij zei dit woensdag in Den Haag waar hij de viering bijwoont van de 100e verjaardag van het Vredespaleis.

'Het is essentieel om de feiten vast te stellen. Een VN-onderzoeksteam is daar om precies dát te doen. Slechts dagen na de aanval hebben ze monsters genomen en slachtoffers en getuigen geïnterviewd. Het team moet de tijd krijgen om de klus af te maken', aldus Ban.

Westerse landen dreigen met een militaire actie tegen Syrië. De uitkomsten van het onderzoek lijken ze niet meer te willen afwachten. Ze zijn ervan overtuigd dat het regime van president Bashar al-Assad verantwoordelijk is voor gasaanvallen.

Ban Ki-moon riep de wereldgemeenschap op een diplomatieke oplossing te zoeken. De VN-Veiligheidsraad moet het daarover eens worden. 'De VN-Veiligheidsraad moet zijn politieke verantwoordelijkheid houden', aldus de Zuid-Koreaan. Hij waarschuwde ervoor overhaast tot militaire actie over te gaan.

null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld epa
Beeld epa

13.58 Cameron: 'Resolutie bevat mandaat voor noodzakelijke maatregelen'
Groot-Brittannië laat woensdag een ontwerpresolutie over Syrië in stemming brengen in de VN-Veiligheidsraad. Volgens de Britse premier David Cameron bevat de resolutie een veroordeling van het gebruik van chemische wapens en een mandaat voor 'noodzakelijke maatregelen' om burgers te beschermen.

Tot op heden zijn de resoluties tegen Syrië van westerse landen door Rusland en China geblokkeerd in de Veiligheidsraad.

'We hebben altijd gezegd dat de Veiligheidsraad zijn verantwoordelijkheid moet nemen over Syrië. Vandaag heeft de raad de kans om dat te doen', aldus Cameron via Twitter.

13.40 Welke foto's plaatst Assad eigenlijk op zijn Instagram- account? Terwijl de internationale gemeenschap zich beraadt op mogelijke militaire interventie, is er op de instagram-account van de Syrische president geen enkele foto te zien van het bloedige slagveld. Wel van de president zelf, en zijn vrouw Asma, die de bevolking proberen te steunen. Asma kookt mee in de gaarkeukens tijdens de Ramadan en bezoekt en knuffelt veel kinderen. Assad wordt begroet en omhelst door een bewonderende mensenmassa.

13.22 Rusland: 'Eerst wachten op rapport VN-inspecteurs'
Rusland zegt dat het prematuur is om nu al over een reactie van de VN-Veiligheidsraad te praten op de mogelijke chemische aanval in Syrië. Laat de inspecteurs eerst met hun rapport komen, aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle heeft woensdag de leden van de VN-Veiligheidsraad opgeroepen de resolutie over Syrië te steunen die Groot-Brittannië woensdag zal indienen. Westerwelle kan zich in de huidige situatie niet voorstellen dat er voor Syrië nog een politieke oplossing wordt gevonden.

'We dringen aan op alle leden van de veiligheidsraad, in het bijzonder Rusland, om deze kans te pakken en bij te dragen aan de gemeenschappelijke houding van de wereldgemeenschap tegen het gebruik van chemische wapens in Syrië', zei Westerwelle.

12.59 uur 'Merkel moet met Poetin gaan praten'
De Duitse bondskanselier Angela Merkel moet naar Moskou afreizen om daar met de Russische president Poetin te gaan praten. Zo kan Merkel bemiddelen tussen de Russen en de Amerikanen.

Dat vindt althans de voorzitter van de Duitse sociaaldemocraten, de SPD. Volgens Sigmar Gabriel is Merkel te onzichtbaar in het conflicit. Duitsland speelt volgens hem al jaren een bemiddelende rol tussen de VS en Rusland, en ligt de sleutel voor de oplossing in Moskou.

Angela Merkel Beeld reuters
Angela MerkelBeeld reuters

12.50 uur 'VN-toestemming nodig voor aanval'
De gezant voor Syrië bij de Verenigde Naties, Lakhdar Brahimi, heeft op een persconferentie nogmaals benadrukt dat voor een eventuele aanval op Syrië toestemming van de VN nodig is.

'Ik denk dat het internationaal recht hier duidelijk over is. Het internationale recht stelt dat militaire actie pas kan worden ondernomen na een beslissing van de Veiligheidsraad.'

'Ik moet erbij zeggen dat ik weet dat president Obama en de Amerikaanse regering niet bekendstaan als schietgraag. Wat zij zullen beslissen weet ik niet. Maar het internationale recht is heel duidelijk.'

Brahimi zei het verder te betreuren dat er sporen van een chemische stof zijn gevonden in Syrië die de honderden doden tot gevolg had.

Lahkdar Brahimi Beeld afp
Lahkdar BrahimiBeeld afp

12.44 uur Franse parlement debatteert op 4 september
Het Franse parlement heeft voorlopig geen haast om in een spoedsessie bijeen te komen. De Franse president Francois Hollande heeft na een kabinetsvergadering besloten het parlement volgende week woensdag bijeen te roepen.

Wel wordt het Franse parlement zo snel mogelijk geïnformeerd over mogelijke acties in Syrië.

12.35 uur - Duitsland: 'Grijp deze kans'

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle dringt er bij alle leden van de VN-Veiligheidsraad, met name Rusland, op aan om de resolutie te ondersteunen.

Westerwelle: 'Wij zijn blij met het Britse initiatief om het gebruik van chemische wapens in Syrië te veroordelen. We dringen er bij alle leden van de Veiligheidsraad, in het bijzonder Rusland, om deze kans te grijpen en bij te dragen aan een gemeenschappelijke en internationale houding tegen het gebruik van chemische massavernietigingswapens in Syrië.'

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle Beeld afp
De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido WesterwelleBeeld afp

12.20 uur - VN-gezant: bewijs voor gebruik chemische stof
De gezant van de Verenigde Naties voor Syrië heeft gezegd dat er bewijzen zijn voor het gebruik van een chemische stof bij de aanval in Damascus vorige week woensdag. Bij die aanval kwamen volgens Artsen zonder Grenzen 355 mensen om het leven. Dat zei Lakhdar Brahimi op een persconferentie in het Zwitserse Genève.

VN-inspecteurs doen bij Damascus nog onderzoek naar de vermeende inzet van chemische wapens vorige week. Ze stellen vast of chemische wapens zijn gebruikt. Wie die dan heeft ingezet, wordt later bekeken.
Brahimi benadrukte dat iedere militaire actie moet worden goedgekeurd door de VN-Veiligheidsraad. Westerse landen lijken echter de uitkomst van het onderzoek niet te willen afwachten. Ze dreigen met een militaire actie, ook zonder goedkeuring van de Veiligheidsraad.

Strijders van het Vrije Syrische Leger gisteren in Aleppo. Beeld reuters
Strijders van het Vrije Syrische Leger gisteren in Aleppo.Beeld reuters

12.14 uur - Rutte tegen militair ingrijpen

Wat premier Rutte betreft is militair ingrijpen in Syrië 'in deze fase niet aan de orde.' Laten we de Verenigde Naties eerst eens rustig zijn gang laten gaan', zei hij zojuist op Radio 1. 'We moeten hen de tijd geven en eerst de feiten vaststellen.'

12.12 uur - Demonstratie in Den Haag

Het Syrisch Comité, een initiatief dat Syrische Nederlanders bij elkaar brengt om actie te voeren tegen de geëscaleerde toestand in hun geboorteland, organiseert vanmiddag een demonstratie in Den Haag. 'We zullen protesteren tegen het schandelijke gebruik van chemische wapens door het regime tegen zijn eigen volk. We willen met ons protest het internationale stilzwijgen over de wandaden van het Syrische regime doorbreken. De demonstratie draagt de naam 'de gele dag', omdat geel symbool staat voor chemische wapens.'

11.48 uur - Timmermans: onderzoek afwachten

Nederland dringt er bij de internationale gemeenschap op aan de uitkomsten van het onderzoek van de VN-inspecteurs af te wachten voordat besloten kan worden over vervolgstappen. Dat schrijft minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken vandaag aan de Tweede Kamer.

11.44 uur - Israëlisch veiligheidskabinet bijeen

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zijn veiligheidskabinet voor een spoedzitting bijeen geroepen. De bewindslieden zullen geïnformeerd worden over de laatste ontwikkelingen rond Syrië, melden Israëlische media.

Netanyahu heeft eerder al gedreigd met een harde reactie mocht Israël worden aangevallen. Ook al is het land geen partij in de Syrische burgeroorlog, 'Israël is op alle scenario's voorbereid', aldus Netanyahu.

11.15 uur - VN-resolutie tegen chemisch geweld

Groot-Brittannië heeft een VN-resolutie ontworpen om het gebruik van chemische wapens door het Syrische regime te veroordelen. Dat heeft de Britse premier David Cameron op Twitter gezegd. Deze ontwerpresolutie is nodig om de Syrische burgers te beschermen, aldus Cameron. Het ontwerp zal later vandaag aan de VN-Veiligheidsraad worden voorgesteld.

Cameron: 'We hebben altijd gezegd dat we willen dat de VN-Veiligheidsraad haar verantwoordelijkheden tegenover Syrië naleeft. Vandaag heeft de VN de kans om dat te doen.'

Tot op heden zijn de resoluties tegen Syrië van westerse landen door Rusland en China geblokkeerd.

10.48 uur - 'VN-team heeft tijd nodig'

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon heeft woensdag tijdens de viering van het honderdjarig bestaan van het Vredespaleis in Den Haag opgeroepen tot een diplomatieke oplossing voor Syrië. Volgens Ban mag de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties niet afzijdig worden gehouden.

'Het is noodzakelijk om de feiten vast te stellen. Het onderzoeksteam is nu ter plekke om dat te doen. Slechts enkele dagen na de aanval hebben zij waardevolle monsters verzameld, en interviewde ze slachtoffers en getuigen. Het team heeft tijd nodig om zijn werk te doen', aldus Ban Ki-Moon.

Ban Ki-Moon is vandaag in Nederland voor de viering van 100 jaar Vredespaleis in Den Haag. Dat is de zetel van het Internationaal Gerechtshof, het enige hoofdorgaan van de VN dat niet in New York zetelt. De secretaris-generaal geeft daar woensdag een lezing. Koning Willem-Alexander neemt er een gedenkboek in ontvangst en ook premier Mark Rutte zal speechen.

Premier Mark Rutte en secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon in het Vredespaleis. Beeld anp
Premier Mark Rutte en secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon in het Vredespaleis.Beeld anp

10.44 uur - Russische burgers geëvacueerd

De Russische regering heeft een speciaal vliegtuig naar Syrië gestuurd om Russen die daar wonen en te kennen hebben gegeven naar huis te willen, op te halen.

Het is al de tweede evacuatievlucht. Dinsdag vertrokken 75 Russen, vooral vrouwen en kinderen, al per vliegtuig uit Latakia. Zij vlogen mee met een toestel dat twintig ton hulpgoederen naar Syrië had gebracht. Het toestel landde dinsdagavond laat in Moskou.

Rusland heeft burgers in Syrië niet opgeroepen het land te verlaten. Er bestaat ook geen voornemen diplomaten naar huis te halen, zo deelde de Russische ambassadeur in Damascus aan het persbureau ITAR-Tass mee. Er wonen vele duizenden Russen in Syrië.

De VN-inspecteurs in Syrië hebben woensdag na een pauze van een dag hun hotel in Damascus verlaten en zijn op weg naar een van de plekken waar vorige week chemische wapens zouden zijn ingezet. Beeld epa
De VN-inspecteurs in Syrië hebben woensdag na een pauze van een dag hun hotel in Damascus verlaten en zijn op weg naar een van de plekken waar vorige week chemische wapens zouden zijn ingezet.Beeld epa

10.35 uur - 'Ramp voor de regio'

Een Amerikaanse interventie in Syrië zou 'een ramp voor de regio' zijn, dat heeft de Opperste Leider in Iran, ayatollah Ali Khamenei, vandaag gezegd, meldt het Iraanse persagentschap ISNA. 'De regio is als een vat buskruit en de toekomst kan niet worden voorspeld,' sprak de geestelijk leider.

Ook de voorzitter van het Iraanse parlement Ali Larijani zei vandaag dat een aanval grote gevolgen zou hebben: 'We waarschuwen het Westen: in het geval er oorlog wordt gevoerd in Syrië moeten ze zich grote zorgen gaan maken om hun bastaardkind in de regio', zei Larijani.

Hij verweet het Westen het internationale recht te schenden door zonder mandaat van de Verenigde Naties op te willen treden. Volgens Larijani moet het Westen zich er wel degelijk van bewust zijn dat ze alleen een beslissing kunnen nemen over het beginnen van een oorlog, 'maar niet over het einde ervan'. Iran staat aan de zijde van Assad.

10.18 uur - 'Chaos en angst creëren'

Onze bron Hala Darweesh van ASML, een in Istanbul gevestigd persbureau dat dagelijks in contact staat met mensen in Syrië, laat weten: 'Vannacht is er een aanval geweest op Jobar, een van de wijken in Ghouta die vorige week is getroffen door de gifgasaanval. Er zijn drie raketten afgevuurd. Mensen dachten dat de raketten opnieuw gevuld waren met gifgas, dus er ontstond grote paniek. Er zijn ongeveer 9 doden gevallen en 20 mensen met ademhalingsproblemen gerapporteerd, maar uiteindelijk bleek er geen gifgas te zijn ingezet. Het regime heeft gewone gasraketten afgevuurd.'

'Onze opvatting is dat het regime chaos en angst probeert te creëren onder de rebellen van het Vrije Syrische Leger. Ze zijn zenuwachtig door berichten over een mogelijke aanval door het Westen. Er wordt de laatste dagen heel hevig gevochten in Ghouta en vandaag zijn er berichten binnengekomen dat het leger is begonnen met het verplaatsen van militair materieel uit het centrum van Damascus naar de Khasioen-regio (in de bergen rondom de hoofdstad), waar de vierde divisie gestationeerd is. We verwachten dat er vandaag meer ontruimingen van legerbases plaats zullen vinden.'

Een strijder van het Vrije Syrische Leger gisteren in Aleppo. Beeld reuters
Een strijder van het Vrije Syrische Leger gisteren in Aleppo.Beeld reuters

09.44 uur - Strategie VS blinkt niet uit in verrassing

De Syrische president Bashar al-Assad heeft één voordeel ten opzichte van de Verenigde Staten, schrijft verslaggever Stieven Ramdharie vandaag in de Volkskrant. 'Dankzij al het gepraat over de naderende regen van kruisraketten, is het verrassingselement van een Amerikaanse aanval nu al weg.'

De VS hebben sinds 1998 in Kosovo, Afghanistan en in Irak zo vaak hetzelfde aanvalsplan gebruikt, dat tegenstanders nu kunnen volstaan met voorbereiden en incasseren. Lees hier het hele artikel.

null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld ap
Beeld ap

09.35 uur - 'Regime niet aanvallen'

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov heeft vandaag nogmaals benadrukt dat een aanval om het Syrische regime te straffen een slecht idee is. Het zal Syrië en de hele regio verder destabiliseren, liet hij weten tegenover de speciale VN-gezant Lakhdar Brahimi.

09.02 uur - Inspectie hervat

Het team van de Verenigde Naties dat onderzoek doet naar de mogelijke gifgasaanval buiten Damascus, heeft zijn missie weer hervat. Dat meldt persbureau AFP.

Nadat scherpschutters het konvooi van de deskundigen maandag onder vuur hadden genomen, werd besloten aanvullende veiligheidsmaatregelen te treffen. De Syrische minister van buitenlandse zaken Walid al-Moallem liet gisteren weten dat met de rebellen in de voorstad Ghouta geen overeenstemming kon worden bereikt over de veiligheidsgaranties voor het team.

Israëlische militairen vlakbij de grens van Syrië. Beeld getty
Israëlische militairen vlakbij de grens van Syrië.Beeld getty
null Beeld reuters
Beeld reuters

8.30 uur - Belgische jongeren naar Syrië

Een groep van tien jongeren uit het Belgische Vilvoorde is vertrokken naar de strijd in Syrië. Onder hen zijn vijf minderjarigen. Dat zegt burgemeester Hans Bonte in Vlaamse media. Van nog eens 15 anderen wordt vermoed dat ze naar het oorlogsgebied op weg zijn of op het punt staan te vertrekken. Zij zijn al een paar dagen niet meer thuisgekomen.

De burgemeester vreest dat zelfs nog meer jongeren uit zijn gemeente gaan vechten in Syrië. Dat blijkt volgens Bonte pas zodra de scholen na de vakantie weer beginnen. 'Pas op 2 september zullen we echt de balans kunnen opmaken. De kans is groot dat er heel wat banken leeg blijven.'

Overzicht belangrijkste gebeurtenissen:

- Een woordvoerder van het Witte Huis zei dinsdag dat ingrijpen niet als doel heeft om het regime van de Syrische president Bashar al-Assad omver te werpen, maar dat het gaat om vergelding voor de inzet van chemische wapens.

- Het Britse parlement komt terug van het zomerreces om de situatie in Syrië te bespreken. De regering is bezig plannen te maken voor militair ingrijpen.

- Ook in Nederland komt een deel van de Tweede Kamer eerder terug van reces om Syrië. De buitenlandcommissie komt woensdag bijeen in een zogeheten procedurevergadering. Daar wordt besloten wanneer de commissie deze week nog bijeenkomt om met minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken te overleggen over de ontwikkelingen in Syrië.

- Ook de Arabische Liga houdt de Syrische regering verantwoordelijk voor de vermoedelijke aanval met chemische wapens van vorige week in een voorstad van Damascus. Eerder zeiden onder meer de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk al de hand van het regime te vermoeden in de gifgasaanval.

- Het bezoek van inspecteurs van de Verenigde Naties aan de plek in Syrië waar de mogelijk gifgasaanval is uitgevoerd, is uitgesteld. Het team zal vandaag het onderzoek vervolgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden