NieuwsArbeidsmigratie VK

Britten willen alleen nog hoogopgeleide migranten binnenlaten

Het Verenigd Koninkrijk gaat de brug ophalen voor Europese migranten. Op goed geluk naar het eiland emigreren wordt veel moeilijker. Engelandvaarders moeten vanaf komend jaar in principe een aanbod hebben voor een goedbetaalde baan om toegelaten te worden. 

De politie in Oxford arresteert twee mannen die verstopt in een Poolse vrachtwagen naar Engeland zijn gereden.  Beeld null
De politie in Oxford arresteert twee mannen die verstopt in een Poolse vrachtwagen naar Engeland zijn gereden.

‘Er zullen geen routes meer zijn voor goedkope, laaggekwalificeerde arbeid die ons immigratiesysteem en arbeidsmarkt te lang hebben gedomineerd’, verklaarde minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel.

De open dynamische Britse economie werkt al jaren als een magneet op hardwerkende arbeidsmigranten, met name uit Zuid- en Oost-Europese landen. Vooral in de bouw en de horeca is er altijd werk te vinden. Voor werkgevers is het een ideale situatie, temeer omdat de lonen laag blijven. Met Brexit komt er een einde aan dit aanbod van Europese arbeidskrachten. Het verschil tussen nieuwkomers uit Portugal of Paraguay verdwijnt.

In wat lijkt op een Australisch puntensysteem zal elke migrant, zo kondigde de regering-Johnson woensdag aan, moeten voldoen aan dezelfde financiële en opleidingseisen. Voor een werkvisum zijn 70 punten nodig. Het spreken van goed Engels en het aanbod van een baan met een jaarsalaris van omgerekend 30.000 euro leveren 50 punten op. De resterende punten zijn afhankelijk van het opleidingsniveau, voor Nederlanders moet dat zeker vwo zijn.

Flexibiliteit

Maar er is flexibiliteit ingebouwd. De eisen zijn lager voor sectoren waar een chronisch tekort aan goed geschoold personeel bestaat, zoals de zorg. Er komt geen aparte route voor zelfstandigen, maar studenten blijven meer dan welkom. Succesvolle kunstenaars, zoals topmusici, kunnen wel zonder aanbod van werk naar het Verenigd Koninkrijk komen. Voor seizoensarbeiders komen er aparte regelingen, omdat er anders mislukte oogsten dreigen.

Het aantal migranten uit de Europese Unie is sinds de stem voor Brexit reeds flink gedaald, wat is gecompenseerd met immigratie uit andere delen van de wereld.

EU-burgers die nu al in het Verenigd Koninkrijk werken, zullen geen gevolgen ondervinden. Zij moeten een verblijfstatus aanvragen, wat in de meeste gevallen goed gaat. Wie niet aan de nieuwe immigratievoorwaarden voldoet en toch Britse ambities heeft, moet voor het einde van dit jaar zijn geluk beproeven. Het einde van het vrij verkeer voor personen betekent niet dat er een visumplicht komt. Een geldig paspoort is afdoende voor een eilandbezoek van maximaal zes maanden.

Cafépersoneel

Werkgevers en de uitzendbranche hebben bezorgd gereageerd. Er was gehoopt op speciale visa voor sectoren waarin vrijwel alleen migranten werken. Zo was er even sprake van ‘barista-visa’ voor cafépersoneel. Er is haast geen Brit die in een café achter de koffiemachine staat. Ook binnen de bouw is er vrees voor arbeidstekorten, alsmede bij hotels, supermarkten en in de voedselverwerking. Er komt geen overgangsperiode waar werkgevers hun personeelsbeleid kunnen aanpassen.

Een probleem voor werkgevers is dat de werkloosheid historisch laag is, iets waar premier Boris Johnson prat op gaat. Maar zijn minister van Binnenlandse Zaken heeft gezegd dat 20 procent van de beroepsbevolking – wat neerkomt op acht miljoen mensen – inactief is en dat er dus genoeg personeel voorhanden moet zijn. Volgens Patel, een brexiteer van het eerste uur, moeten werkgevers meer investeren in het trainen van personeel.

In een interview met de bekende radiopresentator Nick Ferrari, zoon van Italiaanse migranten, kreeg Patel lastige vragen over haar eigen achtergrond. Haar Indiase ouders waren het Oeganda van Idi Amin ontvlucht en konden als ‘koloniale burgers’ terecht in het Verenigd Koninkrijk, waar ze een minisupermarkt openden. Ze gaf toe dat dit onder huidige regels lastiger zou zijn geweest. ‘Gek hè,’ zei Ferrari, ‘met de nieuwe plannen zouden we hier niet samen hebben gezeten.’

Reeds sinds het EU-referendum is een daling te zien van het aantal Europeanen dat naar het VK komt om daar te werken. Andersom stijgt het aantal Britten dat Nederlander wil worden. Voor vrijwel elke sector is immigratie belangrijk in het VK, met name in de horeca. Cafés hebben het liefst Europeanen in dienst, maar curryhuizen kijken naar Azië. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden