Britten vrezen Murdochs macht met BSkyB-tv

Rupert Murdochs British Sky Broadcasting (niet te verwarren met Sky International) heeft in 1995 een bruto winst gemaakt van 267 miljoen gulden....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Gisteren verklaarde president-directeur Sam Chisholm trots in Londen: 'Het laatste kwartaal van het vorig jaar was het beste dat we ooit hebben gehad. De vijf miljoenste klant kon worden genoteerd. Dat betekende voor 1995 ook al een netto groei van 354 duizend.' Inmiddels is het aantal betalende Sky-abonnees in Groot-Brittannië en Ierland alweer doorgegroeid tot 5,2 miljoen.

Vooral in Groot-Brittannië blijft de vraag onveranderd groot, vooral sinds BSkyB de rechten heeft gekocht van de Premier League (oftewel de Britse voetbal-eredivisie) en een aantal andere grote sport-evenementen. Ook de verkoop van satellietschotels stijgt nog steeds sterk.

Binnenkort loopt het contract tussen BSkyB en de Football Association af. Voor een nieuw contract moet een tv-zender naar schatting ruim twee miljard gulden op tafel leggen voor een periode van vijf jaar.

De angst dat Murdochs BSkyB alle belangrijke Britse sportevenementen bij de openbare kanalen van BBC en ITV zal afromen, heeft in het Britse parlement tot een actie geleid. Minister van Cultuur Virginia Bottomley heeft een 'nationaal debat' aangezwengeld over de principiële vraag of belangrijke sportgebeurtenissen via de publieke omroep dienen te worden uitgezonden.

Maar de Lords in het Hogerhuis zijn al min of meer in opstand gekomen omdat Bottomley in haar 'discussiedocument' de indruk wekte achter Murdochs wensen te staan. De adellijke parlementariërs willen dat ook kijkers die geen satellietschotels of kabel bezitten van de grote sportevenementen kennis kunnen nemen. En dat zou automatisch betekenen: uitzenden via de 'ouderwetse antennezenders', dus via BBC en ITV.

De grote sportgebeurtenissen die de Lords per se aan alle kijkers willen aanbieden zijn: de Olympische Spelen, de wereldkampioenschappen voetbal, de Engelse en Schotse voetbalfinales, cricket test matches (voor zover in Engeland gespeeld), Wimbledon, de Grand National en de Derby.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden