Britten verlagen rente fors om groeivertraging te keren

Groot-Brittannië verlaagt de rente om de vertraging van de economische groei te keren. De Britse centrale bank besloot donderdag na twee dagen overleg haar belangrijkste tarief met een half procent naar beneden te schroeven tot 6,25 procent....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De Britten hebben de rente nu drie maanden op rij verlaagd, waarvan twee keer met een half procent. Het is de langste reeks renteverlagingen in vijf jaar.

Het monetaire beleidscomité van de Bank of England verklaarde bang te zijn voor een verdieping van de economische tegenwind in Engeland. Het verwijst naar de verslechterde, herziene, cijfers van de Britse economische groei in het derde kwartaal.

Dalende grondstofprijzen geven De Bank of England de ruimte voor de renteverlaging. 'De neerwaartse risico's voor zowel inflatie als economische activiteit zijn toegenomen', aldus de bank.

De Britse economische groei zal dit jaar naar alle waarschijnlijkheid op slechts 2,6 procent uitkomen. De Britten volgen eerdere renteverlagingen in de Verenigde Staten en Europa.

Analisten hielden rekening met een verlaging van minimaal een kwart procentpunt. Ongunstige cijfers eerder deze week over de Britse productie in oktober versterkten deze verwachting. Britse ondernemers en vakbonden riepen de centrale bank eerder deze week op de rente met minimaal een half procentpunt naar beneden te schroeven. Zij vreesden anders een verdere vertraging van de economische groei en banenverlies.

Ze reageerden dan ook enthousiast op het lagere tarief. Volgens de Britse werkgeversvereniging CBI laat de centrale bank zien dat ze werk wil maken van het bestrijden van het gevaar op deflatie. Ook de vakbonden juichten de rentemaatregel toe, maar wezen er op dat er meer nodig is om de Britse economie uit het slop te halen.

'De Britse recessie is begonnen', kopte de zakenbank JP Morgan in een analistenrapport. De bank is somber over de Engelse economie omdat uit enquêtes blijkt dat het vertrouwen in de economie scherp afneemt. De bank verwacht dan ook dat de Bank of England de rente in de loop van volgend jaar verder zal verlagen naar 4 procent.

In het jaar 2000 verwacht de bank dat de rentetarieven nog verder omlaag zullen gaan. De bank vindt 3,5 procent een mooie bodem voor het millennium.

De gezaghebbende Britse zakenkrant Financial Times pleitte eerder deze week in een redactioneel commentaar ook al voor een grotere renteverlaging. Groot-Brittannië zou hierdoor dichter in de buurt komen van de Europese rentetarieven.

Op Italië na schoven alle landen die meedoen aan de Economische en Monetaire Unie (EMU) vorige week 'sensationeel' naar 3 procent rente. De Italiaanse centrale bank durfde dat nog niet aan en liet haar belangrijkste tarief voorlopig steken op 3,5 procent.

Groot-Brittannië neemt nog geen deel aan de gemeenschappelijke Europese munt. De Britten zullen ook niet voor 2001 toetreden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden