Nieuws

Britten verhogen dreigingsniveau na explosie in taxi bij ziekenhuis

In het Verenigd Koninkrijk is het dreigingsniveau voor een terreuraanval verhoogd naar het op één na hoogste niveau na een opzienbarende explosie in een taxi in Liverpool. Hoewel nog veel onduidelijk is, beschouwen de autoriteiten de ontploffing van zondag als een terreurdaad.

Stieven Ramdharie
Op beveiligingsbeelden is de brandende taxi te zien.  Beeld CCTV via REUTERS
Op beveiligingsbeelden is de brandende taxi te zien.Beeld CCTV via REUTERS

De explosie vond plaats in een taxi, kort nadat die bij de ingang van een ziekenhuis was gestopt. De taxichauffeur raakte gewond maar wist uit de auto te vluchten voordat die in vlammen opging. De passagier op de achterbank werd volgens de politie gedood toen het explosief dat hij bij zich droeg tot ontploffing kwam.

De hele gebeurtenis werd gefilmd door een beveiligingscamera, en die CCTV-beelden deden al snel de ronde. Te zien is hoe de taxi met snelheid aan komt rijden en vlakbij de ingang, na de ontploffing, tot stilstand komt. Hierna deden politie en antiterreureenheden op enkele plaatsen in de stad invallen. Daarbij werden zondag en maandag vier mannen gearresteerd die banden zouden hebben met de verdachte. Ook liet de politie weten de ontploffing te beschouwen als een terroristische daad.

Op maandag maakte de politie de identiteit van de omgekomen man bekend. Het zou gaan om de 32-jarige Emad al-Swealmeen, maar nadere bijzonderheden over hem werden niet vrijgegeven. Onderzocht wordt of de man zondag misschien zijn terreurdaad had willen plegen ter gelegenheid van Remembrance Day. Op deze dag worden in het Verenigd Koninkrijk de oorlogsdoden herdacht. De explosie vond plaats kort voordat in de kathedraal van Liverpool een herdenkingsdienst zou beginnen.

Terreurdaad

Het Joint Terrorism Analysis Centre besloot het terreurniveau te verhogen van ‘substantieel’ naar ‘ernstig’, omdat het de tweede terreurdaad was in vier weken. In oktober werd de Conservatieve parlementariër David Amess doodgestoken door een aanhanger van IS. ‘Het is belangrijk dat het publiek alert blijft op de dreiging van terrorisme’, waarschuwde minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel.

De taxichauffeur, David Perry, werd maandag uitvoerig geprezen door Boris Johnson en door burgemeester Joanne Anderson van Liverpool. Volgens Anderson had hij erger voorkomen door de deuren van zijn taxi op slot te doen. Hierdoor kon de aanslagpleger het ziekenhuis niet binnengaan, en bleven de gevolgen van de explosie beperkt.

‘Door zijn heldhaftige inspanningen slaagde hij erin om een verschrikkelijke ramp in het ziekenhuis te voorkomen’, aldus de burgemeester. Volgens Johnson handelde de chauffeur ‘met ongelooflijke tegenwoordigheid van geest en moed’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden