NieuwsCoronamaatregelen

Britten verhogen alarmfase voor corona: nieuwe lockdown dreigt

De Britse regering heeft maandagavond de alarmfase voor de corona-uitbraak in het Verenigd Koninkrijk verhoogd naar het een-na-hoogste niveau. Pubs gaan vanaf donderdag om 22.00 uur dicht. Een volledige lockdown komt dichterbij.

De Stables Market in Londen, afgelopen weekend. Beeld Reuters

De aankondiging van nieuwe strenge regels volgt op de noodklok die de twee voornaamste wetenschappelijke adviseurs van de Britse regering maandag luidden tijdens een televisietoespraak. Chris Whitty en Patrick Vallance waarschuwden dat een nieuwe lockdown in het verschiet ligt als de Britten niet voorzichtiger worden. De regering heeft de burgers de afgelopen maanden juist opgeroepen de deur weer uit te gaan, bijvoorbeeld naar kantoor, winkels en restaurants.

Om de bevolking in het gareel te houden heeft de minister van volksgezondheid Matt Hancock gedreigd met boetes van 10.000 pond voor positief geteste burgers die zich niet houden aan zelfisolatie. Conform deze harde lijn kondigde Boris Johnson maandagmorgen, daags na de viering van de 80ste verjaardag van de Battle of Britain, ook al een ‘blitzkrieg’ aan tegen bezoekers van kroegen die zich niet aan zijn ‘Rule of Six’ houden, ofwel het samenscholingsverbod.

Doemscenario

In hun persconferentie beweerden de wetenschappelijk adviseurs Whitty en Vallance, in de pers omschreven als ‘Professor Gloom and Doctor Doom’, dat er komende maand 50 duizend coronagevallen per dag te zien zullen zijn, wat zich een maand later zou vertalen in dagelijks 200 doden. Het duo beweert dat het land aan het begin staat van een tweede coronagolf. Vooralsnog is het aantal coronadoden erg laag op het eiland.

Net als een half jaar geleden, baseren de twee zich op modellen van Imperial College, modellen waarover geen wetenschappelijke consensus bestaat. In een open brief aan de Britse regering hebben tientallen medici en andere geleerden tegen een nieuwe lockdown gewaarschuwd. Volgens de epidemioloog Mark Woolhouse is het tijd om te voorbeeld van Zweden te volgen en te leren leven het de aanwezigheid van het virus.

Niet platleggen

‘Het is een erg vervelend virus, maar voor de grote meerderheid van de mensen niet vervelend genoeg om de hele samenleving voor plat te leggen’, schreef Woolhouse, hoofd van de afdeling Infectious Disease Epidemiology aan de University of Edinburgh. Inmiddels is ook bekend geworden dat eenderde van de Britten die tijdens de zomermaanden te boek zijn komen te staan als coronadoden, bij nader inzien niet zijn overleden aan het virus.

Er is niet alleen onenigheid onder professoren. Ook het Britse kabinet is diep verdeeld over de coronasituatie. Minister van financiën Rishi Sunak maakt zich zorgen over de ambitie van zijn collega op volksgezondheid Matt Hancock om het virus geheel uit te bannen. Een nieuwe lockdown brengt volgens hem onherstelbare schade met zich mee, niet alleen voor de economie maar ook voor het welzijn van de Britse burgers. Massawerkloosheid dreigt.

Via twitter

Tevens leven er zorgen over het democratische tekort in de besluitvorming. Ministers wijzen op de urgentie maar Lagerhuisvoorzitter Lindsay Hoyle heeft Hancock laten weten dat het niet juist is om beleidsvoornemens via Twitter te openbaren in plaats van in het parlement. Dat bezwaar leeft ook in de fractie van de Conservatieve Partij. Fractieleider Graham Brady eist dat ministers voortaan nieuwe wetten aan de volksvertegenwoordiging voorleggen.

De boete van 10.000 pond voor het breken van quarantainevoorschriften is met gemengde gevoelens ontvangen. Een deel van de Britten vind het terecht, maar anderen vinden het te draconisch. Er bestaan zorgen dat het mensen juist weerhoudt om een coronatest te ondergaan. Daarnaast geeft zo’n dreigement aan dat de regering niet zozeer de controle over het virus aan het verliezen is, maar ook over een bevolking die sceptischer is geworden.

Lees verder

Britten vragen zich af: heeft Boris Johnson er nog wel zin in?
Het valt niet mee te leven van het schamele salaris van minister-president. Schoolgaande kinderen kosten een fortuin, en Boris Johnson kan er als premier geen lucratieve krantenschnabbels meer bij hebben. Ook zijn werk is niet meer zo leuk als het was. Zijn lusteloze optreden begint op te vallen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden