Britten vergeten euro-aversie als goed koopmanschap in het geding is

Tussen Groot-Brittannië en de euro heeft het nooit geboterd, en het land blijft dan ook vooralsnog bewust buiten het Europese monetaire avontuur....

Sheila Sitalsing

Groot-Brittannië zou Groot-Brittannië niet zijn als voor dit fenomeen van informele acceptatie van de verguisde munt geen woord zou bestaan: eurocreep, het stiekem binnensluipen van de euro. Premier Blair, die de geesten behoedzaam eurorijp tracht te maken, zou een duwtje in de rug van de commercie goed kunnen gebruiken, zo is de gedachte.

De commercie zelf zegt geen politieke agenda te hebben. Met een verwachte stroom in 2002 van 13 miljoen toeristen uit de eurozone die ruim 14 miljard gulden zullen besteden, is het aannemen van euro's simpelweg goed koopmanschap, zegt een woordvoerder van de 'Britain in Europe' campagne in The Observer. 'Anti-Europeanen kunnen proberen Groot-Brittannië uit de euro te houden, maar ze kunnen de euro niet uit Groot-Brittannië houden.'

Brussel let op de kleintjes

De bank kan de geldstroom niet langer verwerken. Het reservoir aan wisselgeld droogt snel op. Salarissen en facturen moeten met de hand worden omgerekend.

Het is een greep uit de potentiële problemen die een bedrijf zich op de hals haalt als het niet bijtijds 'klaar' is voor de euro. Om het midden- en kleinbedrijf, waar de meeste problemen verwacht worden, met de neus op de gevaren te drukken, wapperde de Europese Commissie maandag opnieuw met een oud rapport vol waarschuwingen voor bedrijven die niet euro-gereed zijn.

Zijn er dan zo weinig bedrijven klaar? Volgens de jongste Commissie-peiling onder het MKB heeft 7 procent van de Europese ondernemers en 2 procent van de Nederlandse nog geen euro-voorbereidingen getroffen. Een miniem aantal, maar voor de Commissie, die van een rimpelloze overgang naar de euro een politieke halszaak maakt, is dat 7 respectievelijk 2 procent te veel.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden