Britten verdeeld over medicinale cannabis: mag Alfie binnenkort wietolie gebruiken tegen epilepsie?

De Britse regering staat onder toenemende druk om het strenge verbod op medicinale cannabis af te zwakken. Op verzoek van leden van de parlementaire commissie volksgezondheid vindt er vrijdag in het Lagerhuis een debat plaats over dit onderwerp.

Alfie Dingley (6) lijdt aan een zeldzame vorm van epilepsie.

De discussie is aangezwengeld door de grote media-aandacht voor het lot van het epilepsiepatiëntje Alfie Dingley. Het 6-jarige jongetje heeft baat bij cannabisolie, maar in Groot-Brittannië is dit middel illegaal en kan het gebruik een celstraf opleveren van maximaal veertien jaar.

Dingley lijdt aan het syndroom van Dravet, een zeldzame vorm van epilepsie, waardoor hij soms wel dertig toevallen per dag kreeg. Nadat zijn moeder had gelezen over medicinale wietolie, bracht ze hem naar Nederland, waar een kinderneuroloog hem Bedica en Bedrolite voorschreef. In deze prijzige olie zit een kleine hoeveelheid THC. Het aantal toevallen nam af tot één per dag.

Terug in eigen land wachtte een teleurstelling. De Britse overheid is tegen medicatie met THC, omdat mensen daar high van kunnen worden. Volgens staatssecretaris Nick Hurd is bovendien niet wetenschappelijk bewezen dat medicinale cannabis echt werkt. Het enige alternatief voor de Dingleys is om vier keer per jaar naar Nederland te blijven reizen voor het middel, wat met alle reis-, verblijf- en behandelkosten zou neerkomen op 17.600 euro per jaar. Nu kosten de ziekenhuisopnames de Britse gezondheidszorg het vijfvoudige.

Zijn moeder krijgt steun van leden van de parlementaire commissie volksgezondheid. De Conservatief Crispin Blunt noemt het 'wreed en harteloos' om Alfie niet de beste medicatie te geven, en zijn Labour-collega Paul Flynn heeft opgeroepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid. Vergeleken met Nederland, de Verenigde Staten en de meeste andere westerse landen is het Verenigd Koninkrijk uiterst terughoudend als het gaat medicinale cannabis.

De neurofarmacoloog en oud-regeringsadviseur David Nutt vindt het 'sadistisch' om Alfie de wietolie te onthouden. 'Bewindslieden van de grote partijen zijn doodsbenauwd dat ze door de rechtse tabloidpers voor softies op drugsgebied worden uitgemaakt.' Nutt wijst erop dat cannabisgebruik in de Victoriaanse tijd en nog lang daarna heel gewoon was, maar dat de Britten sinds de jaren zeventig de beste bondgenoot willen zijn van de VS in hun oorlog tegen drugs.

Ironisch genoeg is medicinale wiet nu in 29 van de 52 Amerikaanse staten toegestaan. Bij Britse politici bestaat de angst dat met het toestaan van wietolie een paard van Troje wordt binnengehaald, zoals ze ook vrezen dat het toestaan van euthanasie zou leiden tot een massale sterfte onder ouderen. In The Guardian schreef commentator Ian Birrell niet verrast te zijn door de koppigheid. 'We hebben een premier die op Binnenlandse Zaken een drugsbeleid voerde dat uitblonk door een afkeer van bewijs.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden