Britten stellen duidelijke grenzen aan romantiek in olympisch dorp

Het Olympisch dorp is van oudsher een broeinest van prille liefdes, maar de Britten hebben duidelijke grenzen gesteld aan de romantiek. De immigratiedienst heeft bepaald dat atleten, trainers en bobo's van buiten de Europese Unie gedurende hun Londense verblijf niet mogen trouwen.

Patrick van IJzendoorn
Een appartement in het olympisch dorp in Londen Beeld reuters
Een appartement in het olympisch dorp in LondenBeeld reuters

Er bestaat angst dat er onder de 20 duizend bezoekers misschien mensen zullen zijn die azen op een vaste verblijfsvergunning. De beste manier om dat te bewerkstelligen is een huwelijk, schijn of niet.
De Olympische comités van 204 deelnemende landen hebben een brief ontvangen waarin staat dat hun afgevaardigden tijdens hun verblijf in hun eigen onderhoud moeten voorzien. Een studie beginnen of een baan nemen, is ook taboe. Binnen zes maanden moeten ze het eiland weer hebben verlaten. De schrik zit er goed in bij de Britse autoriteiten nadat twee jonge atleten uit Kameroen vorig jaar in het land bleven na de Gemenebest Jeugdspelen. Bij de echte Gemenebestspelen, tien jaar geleden, verdween een dertigkoppig gezelschap uit Sierra Leone.

Stella McCartney
Britse atleten ondertussen, hebben te maken met beperkingen van een heel andere aard. Zij moesten een 34 bladzijden tellend document ondertekenen waarin onder meer staat dat ze hun door Stella McCartney ontworpen tenues niet mogen verkopen, dat ze geen kritische geluiden mogen maken over andere sporters en zich niet denigrerend mogen uitlaten over officiële sponsors. Tevens is het hen, om hygiënische redenen, niet toegestaan de handen te schudden van collega-sporters. Laat staan dat ze hen mogen kussen.

De Olympische organisatie behoudt zich het recht voor om athletes attributes na de Spelen voor onbepaalde tijd zonder vergoeding voor de atleet te gebruiken voor commerciële doeleinden. Het gaat daarbij onder meer om beelden van prestaties, teksten uit interviews, namen, handtekeningen en vingerafdrukken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden