Update

'Britten slaan Nederlandse hulp bij overstromingen af'

Groot-Brittannië heeft vooralsnog geen behoefte aan hulp van de diverse Nederlandse waterschappen bij de overstromingen. De Britse autoriteiten zouden volgens Channel 4 nu alleen expertise nodig hebben uit Nederland.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

'We hebben bij de Britse overheid aangegeven dat we op alle mogelijke manieren konden helpen', zegt Ursula Nering van Rijkswaterstaat. De hulp die werd aangeboden bestond uit waterpompen, nooddijken en machines om zandzakken te vullen. Volgens Nering zouden de Britten vooralsnog alleen behoefte hebben aan 'expertise' uit Nederland. 'We hebben dus alleen een team van vier dijkexperts gestuurd.'

Waterschap Noorderzijlvest (actief in delen van Groningen, Friesland en Drenthe) bevestigt aan de Britse zender dat zij hun hulp hebben aangeboden. 'Ons aanbod om nooddijken te leveren staat, dus als de behoefte er is kunnen we ze alsnog snel leveren.' Waterschap Hunze en AA heeft een machine aangeboden die 1.000 zandzakken per uur kan vullen. Deze werd eveneens nog niet nodig bevonden.

Alleen expertise
Het aanbod om te helpen is zondag gedaan, toen een Nederlandse delegatie waterexperts op bezoek was op Downing Street. Maar zij kregen te horen dat alleen expertise gewenst was. Donderdag zijn de vier experts in Bristol aangekomen. Zij doen gedurende een week 'visuele dijkinspecties'.

In een reactie laat het Britse ministerie van infrastructuur weten dat ze dankbaar zijn voor de hulp van de Nederlandse overheid, van wie ze acht waterpompen hebben geleend. Ook zijn enkele ingenieurs actief in Somerset.

'Dat het aangeboden materiaal nu niet nodig is, wil niet zeggen dat we er in de toekomst geen gebruik van maken', zegt een woordvoerder van het Britse ministerie. 'We blijven overleggen over onze hulpbehoefte met Nederland en andere EU-partners.'

Aanvullende reactie
Rijkswaterstaat laat vandaag weten dat de Britse reactie niet onbegrijpelijk is. 'Je kunt wel pompen gaan sturen, maar dan moet je het water ook kwijtkunnen. Dat is nu een groot probleem in Engeland', aldus Ursula Nering.

Prins William (L) en prins Harry helpen militairen bij de overstromingen. Beeld anp
Prins William (L) en prins Harry helpen militairen bij de overstromingen.Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden