Britten schorten actie tegen pedofielen op

Onder druk van de politie en de regering is de grootste Britse actie tegen kindermisbruik, in Portsmouth, opgeschort. De organisatoren hebben besloten met de plaatselijke autoriteiten te overleggen en de acties zolang uit te stellen....

AFP en ANP

Ongeveer tweehonderd bewoners van Portsmouth, in het zuiden van Engeland, demonstreerden sinds een week voor de huizen van mensen die zich volgens hen aan minderjarigen hadden vergrepen. Vier keer leidde dat tot het gedwongen vertrek van gezinnen die niets met misbruik van kinderen te maken hadden.

Volgens de woordvoerster van de demonstranten moet het overleg leiden tot de verhuizing van twintig personen die pedofiel zouden zijn. Eerder was bekend geworden dat de plaatselijke autoriteiten bereid zijn de betogers een heel eind tegemoet te komen.

Onder de demonstranten van Portsmouth circuleert een eigen lijst met namen van vermeende pedofielen. De gemeente had de betogers eerder gevraagd de lijst te overhandigen, in ruil daarvoor zouden mensen die erop voorkomen het advies krijgen te verhuizen, ongeacht hun verleden.

Labour-parlementariër Syd Rapson, die dertig jaar in Portsmouth heeft gewoond, vindt deze aanpak niet de ideale, maar hij ziet geen andere uitweg. 'Als we de betogingen op die manier kunnen stoppen, dan moet dat maar', zo zei hij in The Independent.

De verhitte sfeer in Groot-Brittannië ontstond nadat het boulevardblad News of the World was overgegaan tot publicatie van een lijst van veroordeelde pedofielen. Aanleiding was de dood van het achtjarige meisje Sarah Payne, vorige maand. Het blad staakte de naming and shaming-campagne enkele dagen geleden.

In België hebben de posterijen tevergeefs geprobeerd de verspreiding van het Luxemburgse weekblad L'Investigateur onder de achthonderd Belgische abonnees tegen te houden. In het niet geheel onomstreden blad staat een lijst van vijftig Belgische pedofielen. De rechtbank van Namen in België verbood woensdagavond de publicatie van de namenlijst. De Liga van de Rechten van de Mens had een kort geding tegen het tijdschrift aangespannen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden