Britten op scherp: Chinees die kerncentrale wil financieren verdacht van spionage

Een adviseur van het Chinese staatsbedrijf dat de Britse kerncentrale Hinkley Point deels wil financieren, staat in de Verenigde Staten terecht voor nucleaire spionage. Dit nieuws zal de relatie tussen China en het Verenigd Koninkrijk verder op scherp stellen.

Ontwerp van de kerncentrale Hinkley Point C.Beeld afp

Eerder deze week had de Chinese ambassadeur in Londen de Britten gewaarschuwd dat de handelsrelatie tussen beide landen averij zal oplopen als de regering-May afziet van de bouw van Hinkley Point. De Britse premier is niet helemaal gerust over de betrokkenheid van het communistische rijk.

De 60-jarige ingenieur Allen Ho zou in opdracht van China General Nucleair Power Amerikaanse geheimen hebben gestolen. China is van plan om flink te investeren in kernenergie, maar wil de onderzoeksfase liever overslaan. Het is denkbaar dat gestolen informatie uit de Verenigde Staten zal worden gebruikt bij de bouw van een 'Chinese' kerncentrale nabij Bradwell in Essex. Het medefinancieren van Hinkley Point en van een centrale in Suffolk vormt een bruggenhoofd. Volgens critici halen de Britten op deze manier het Paard van Troje binnen.

Een zo'n criticus is Nick Timothy, de stafchef van May. Een klein jaar geleden schreef hij op ConservativeHome, een aan de partij gelieerde discussiewebsite, dat veiligheidsexperts zich zorgen maken over plannen om de Chinezen. 'Dat leidt ertoe dat ze de Britse energieproductie kunnen stilleggen wanneer ze het goeddunkt.' Een van de eerste dingen die May na haar aantreden heeft gedaan is het stilleggen van het Hinkley-project, dit tot woede van de Franse energiebedrijf EDF, dat het gaan bouwen, en de Chinezen die zes miljard pond investeren, een derde van de totale kosten.

Verrassing

De beslissing van May om het contract nader te gaan bestuderen kwam als een verrassing. Er stond al een feesttent klaar met champagne en garnalencocktails. De verontwaardiging bleek uit een open brief aan de Financial Times van topdiplomaat Liu Xiaoming. Hij waarschuwde dat China en het Verenigd Koninkrijk op een cruciaal kruispunt zijn aanbeland. Bij Hinkley Point staat, zo beweerde hij, het wederzijdse vertrouwen op het spel. Hij voegde eraan toe dat het land afgelopen vrij jaar meer in het Verenigd Koninkrijk heeft geïnvesteerd dan in Duitsland, Frankrijk en Italië samen.

Met haar wantrouwen neemt May afstand van het 'panda-knuffel'-offensief van haar voorganger. David Cameron was zijn premierschap begonnen als een idealist. Zo ontmoette hij de Dalai Lama in St Paul's Cathedral, waardoor de Britse premier zich, aldus het Chinese minister van Buitenlandse Zaken, 'op ernstige wijze bemoeide met binnenlandse aangelegenheden'. Het klonk alsof Cameron de opiumoorlogen uit de Victoriaanse tijd had hervat. Terwijl Angela Merkel en Francois Hollande staatsbezoeken brachten aan China, kreeg Cameron geen uitnodiging.

De Britse premier Theresa May (l)Beeld afp

'Gouden tijdperk'

Cameron zou geen ontmoetingen meer regelen met de Tibetaanse geestelijke. In plaats daarvan werkte hij met zijn minister van Financiën George Osborne aan een 'gouden tijdperk' tussen beide landen. Dat zou uiteindelijk leiden tot een staatsbezoek, vorig jaar, van de Chinese leider Xi Jinping. Het was een ontmoeting van lachende gezichten, maar achter de schermen rommelde het. Koningin Elizabeth zou later klagen over de onbeschaamdheid van de Chinese delegatie. De Chinezen op hun beurt overwogen voortijds huiswaarts te keren.

Economisch gezien was deze top een grote Chinese Take Away, met Hinkley Point als hoofdgerecht. De Britse regering staat nu voor een dilemma, want na een Brexit is een goede handelsrelatie met China belangrijker dan ooit. De volgende proeve voor de Britse-Chinese verhoudingen is de stille invasie van China in de Chinese Zuidzee. Minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson, die de Chinezen ooit amuseerde met de opmerking dat pingpong ('whiff-whaff') zijn wortels heeft in de eetzalen van de Britse landhuizen, heeft nog altijd niet gereageerd.

Deze Brexiteer zal al zijn charme nodig hebben om een nieuwe pingpongdiplomatie te creëeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden