Britten nationaliseren Northern Rock

De Britse noodlijdende bank Northern Rock wordt genationaliseerd. Dat heeft Alistair Darling, de Britse minister van Financiën, zondag onverwacht bekend gemaakt. Pogingen om de bank aan private partijen te verkopen zijn op niets uitgelopen.

Northern Rock raakte in het najaar door de kredietcrisis in grote problemen. Die mondden uit in de eerste run op een Britse bank sinds 1866: spaarders van Northern Rock vreesden voor hun geld en haalden dat in september massaal op.

Virgin-eigenaar Richard Branson en een team onder leiding van het huidige management waren bereid de bank over te nemen. Dit weekend nog onderhandelden zij met de overheid over de voorwaarden en het bedrag.

Deur
De Britse regering wees die partijen zondag echter de deur. Minister Darling vreesde dat de belastingbetaler te veel geld kwijt zou zijn aan die private reddingsoperaties. Northern Rock heeft sinds september meer dan 55 miljard pond geleend en aan garanties ontvangen van de Britse overheid. Branson wil dat bedrag slechts gedeeltelijk terugbetalen.

De oppositie verweet de regering zondag dat zij de bank niet in private handen heeft weten te loodsen. Ook Darling zelf heeft herhaaldelijk gezegd dat hij aan die oplossing de voorkeur gaf.

Onduidelijk is nog hoeveel de overheid aan de huidige aandeelhouders van Northern Rock betaalt voor de overname. Een onafhankelijke taxateur moet dat bedrag vaststellen. De aandelenkoers van de bank, die in de zomer nog 6.500 werknemers had, is gekelderd van 1222 pence in juli naar 90 pence nu. Tegen die koers zou de bank 379 miljoen pond (een half miljard euro) waard zijn.

Niet geprivatiseerd
Darling wilde zondag niet zeggen hoe lang Northern Rock in overheidshanden zal blijven. Hij zei dat de bank in ieder geval niet geprivatiseerd zal worden voor de kredietcrisis is afgelopen.

De nieuwe bestuursvoorzitter van de bank wordt Ron Sandler, een ervaren crisismanager bij bedrijven in nood. Het bestuur van het genationaliseerde Northern Rock krijgt ‘volledige commerciële autonomie’, zei Darling.

De belangrijkste opgave van het bestuur wordt de bank af te slanken, en de leningen aan de overheid terugbetalen. ‘Met rente’, benadrukte de minister van Financiën. De Britse regering kwam in het najaar onder vuur te liggen omdat ze te veel belastinggeld aan de bank zou hebben verspild.

Branson reageerde teleurgesteld op het besluit. ‘Wij geloven dat nationalisering niet het juiste antwoord is’, liet hij in een persverklaring weten.

Noodwetgeving
Vandaag kondigt Darling in het Britse parlement noodwetgeving aan die de nationalisering mogelijk moet maken. De handel in de aandelen wordt bij de opening van de beurs stilgelegd. Maar Darling benadrukte dat de filialen van de bank gewoon open gaan en de overgebleven klanten van Northern Rock niets van de nationalisering zullen merken.

Het is voor het eerst sinds 1946 dat de Britse regering het roer overneemt bij een bank zo groot als Northern Rock.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden