Britten mogen naamloos solliciteren om discriminatie tegen te gaan

Grote Britse werkgevers als BBC, NHS, Virgin, KPMG, Deloitte en HSBC beloven 'naamloos' te gaan werven. De namen van net afgestudeerde sollicitanten zullen pas bekend worden als er een short-list van kandidaten is opgesteld. Hierdoor moet discriminatie op de arbeidsmarkt worden bestreden. Dat meldt de Financial Times.

Patrick van IJzendoorn
Job Centre in Groot-Brittannië. Beeld anp
Job Centre in Groot-Brittannië.Beeld anp

Tijdens het congres van de Conservatieve Partij eerder deze maand noemde David Cameron het een schande dat sollicitanten met een Engelse naam zoals Elizabeth een veel grote kans hebben om op sollicitatiegesprek te worden uitgenodigd dan kandidaten met een exotische naam. 'Het gaat niet om de kwalificaties of opgedane ervaring,' zei de premier, 'maar om die twee woorden bovenaan: voornaam, achternaam.' Dat is volgens hem in strijd met het barmhartige conservatisme dat hij voorstaat.

De Britse premier David Cameron. Beeld anp
De Britse premier David Cameron.Beeld anp

In het verleden zijn er diverse onderzoeken geweest die deze oneerlijke gang van zaken bevestigen. Zowel overheidsinstellingen als grote bedrijven hebben nu toegezegd namen niet meer te zullen meetellen in de eerste fase van sollicitaties. Op deze manier moeten kantoren een gemengder karakter krijgen. Om dat doel te bereiken had Deloitte ook al besloten om niet meer te kijken naar de scholen en universiteiten waar kandidaten heen zijn geweest. Normaal gesproken hebben afgestudeerden van Oxford en Cambridge een streepje voor.

Namen maken verschil

Lees hier het onderzoek uit 2009, uitgevoerd door de Britse overheid, waaruit blijkt dat niet alle sollicitanten altijd dezelde kansen krijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden