Britten mogen kind niet slaan, wel klap geven

Britse ouders mogen straks hun kinderen niet meer slaan, maar nog wel een klap geven. Staatssecretaris van Volksgezondheid Paul Boateng zei woensdag dat zijn regering nieuwe wetgeving over het straffen van kinderen zal invoeren, na een uitspraak van het Europees Hof voor de Mensenrechten in Straatsburg....

BERT WAGENDORP

Van onze correspondent

Bert Wagendorp

LONDEN

Het hof stelde woensdag een veertienjarige Britse jongen in het gelijk, die zijn stiefvader had aangeklaagd wegens mishandeling. Toen hij negen jaar oud was, was de jongen geslagen met een bamboestok van een meter lang. Een Britse rechtbank had de vader in 1994 vrijgesproken, op grond van een wet die het ouders toestaat hun kinderen een 'redelijke kastijding' te geven.

De betreffende wet werd in 1851 ingevoerd nadat een schoolhoofd een leerling had doodgeslagen. De Britse kinderbescherming en andere belangengroepen spannen zich al jaren in voor een totaal verbod op lichamelijke straffen.

'Deze wet hoort in een geciviliseerde samenleving niet meer thuis', zei Phillip Morris van de kinderbescherming woensdag. 'Op basis van de wet worden tot op de dag van vandaag mensen vrijgesproken na verschrikkelijke fysieke mishandeling van hun kinderen. Kinderen worden met leren riemen afgetuigd, krijgen er met elektriciteitsdraad van langs of worden tegen het hoofd geslagen en gestompt.'

Het slaan van kinderen wordt in Groot-Brittannië vrij algemeen acceptabel geacht. Pas in 1986 werd, ook na een uitspraak van het hof in Straatsburg, het lichamelijk straffen van kinderen op staatsscholen, het zogenoemde caning, verboden. Begin dit jaar kwam er een soortgelijk verbod voor privé-scholen.

Vermoedelijk zal voor het einde van dit jaar de wetgeving worden aangepast. Maar Boateng beloofde de Britse ouders dat het niet tot een algeheel verbod op meppen zou komen, zoals bijvoorbeeld in landen als Zweden, Denemarken en Oostenrijk het geval is. 'Deze Labourregering gelooft in ouderlijke discipline. Het toedienen van een klap kan daarin een plaats hebben, en de nieuwe wet zal dat ook niet verbieden.' Volgens Boateng weten de meeste Britse ouders 'heel goed het verschil tussen een klap geven en slaan'.

Zijn partijgenoot David Hinchliffe betwijfelde dat, en voorzag problemen bij het juridisch omschrijven van het verschil. 'Wanneer is het geen klap geven meer, maar slaan? Als je verwondingen kunt zien of zoiets?'

De Conservatieven moesten van de uitspraak van het Europees Hof niets hebben. Partijleider Hague vond het een typisch voorbeeld van de nanny state die zich met zaken bemoeit waar ze buiten moet blijven. 'Het is aan ouders om te bepalen of ze hun kinderen willen slaan. Ze hebben geen Europese rechter nodig om hun te vertellen of dat mag.' Zijn partijgenoot Gerald Howarth vond dat het tijd werd 'het Hof te vertellen dat het op dak kan gaan zitten'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden