Britten moeten belasting over wegwerpbekers betalen, als het aan Kamerleden ligt

Britse Kamerleden hebben vrijdag voorgesteld om 25 pence belasting te heffen op wegwerpbekers. Met deze zogeheten 'Latte Levy' (letterlijk: de melkheffing) hopen ze het gebruik van de bekers te verminderen, terwijl het geïnde geld kan worden gebruikt voor betere recyclefaciliteiten. Nu belanden 399 van de 400 bekers, voornamelijk afkomstig van koffieketens, op de afvalberg.

null Beeld getty
Beeld getty

De moderne gewoonte om koffie van ketens als Costa, Caffe Nero en Starbucks of van supermarkten lopend op te drinken, heeft in het Verenigd Koninkrijk geleid tot een grootschalige milieuvervuiling. Elk jaar belanden ongeveer 2.5 miljard wegwerpbekers op de afvalbergen, in de aarde of in verbrandingsovens. Een fractie komt terecht bij het gescheiden afval.

Moeilijk te recyclen

Een probleem is dat consumenten in de veronderstelling verkeren dat koffiebekers makkelijk te recyclen zijn. Het tegendeel is waar. De afzonderlijke onderdelen van de beker - karton met een plastic omhulsel - zijn inderdaad makkelijk te recyclen, maar omdat ze aan elkaar vast zitten geplakt, komt het er zelden van. Bovendien vormen ook de koffieresten een probleem voor het hergebruik.

Enkele koffieketens hebben speciale afvalbakken neergezet, maar het effect daarvan is gering gebleken. Door de prijs van een afhaalkoffie lager te houden dan het drinken van koffie uit een klassiek kopje of mok, stimuleren de ketens juist het probleem. De Kamerleden van de Milieucommissie willen dan ook dat koffieketens duidelijk gaan maken hoe slecht de wegwerpbekers voor het milieu zijn, in plaats van de suggestie te wekken dat ze makkelijk te recyclen zijn.

null Beeld anp
Beeld anp

Ketens onder druk

De kwestie ligt erg gevoelig bij de ketens, die ook al onder druk staan wegens hun dubieuze belastingpraktijken. Slechts twee ervan hadden eerder vertegenwoordigers naar het parlement gestuurd om tekst en uitleg te geven. Ervaring heeft geleerd, bijvoorbeeld bij plastic boodschappentasjes, dat een financiële sanctie uiteindelijk het beste werkt om van milieuonvriendelijke gewoontes af te komen.
Mocht rond 2023 geen verbetering zijn opgetreden, dan zien de parlementariërs het liefst een algeheel verbod op de wegwerpbekers.

Bij zijn najaarsbegroting had de minister van Financiën Philip Hammond al gewag gemaakt van een heffing op wegwerpbekers, maar de Kamerleden vinden dat het verantwoordelijke departement veel te langzaam werkt. Het ministerie van Milieu heeft inmddels laten weten de voorstellen van de commissie 'nauwkeurig te zullen bestuderen', een formulering die niet veel belooft.

'Coffie to go' bij keten Dunkin' Donuts. Beeld anp
'Coffie to go' bij keten Dunkin' Donuts.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden