Britten lauw over bezoek paus

Vanavond landt de paus op Britse bodem. Daar wacht hem een koele ontvangst. Bijna 80 procent van de Britten is niet geïnteresseerd....

LONDEN Hyde Park, met 142 hectare een van de grootste Londense parken, is voor een deel afgezet met legergroene metalen schuttingen. Bewakers houden toezicht, terwijl achter de omheining wordt gewerkt aan het podium en de geluidsinstallatie.

‘Dit lijkt de Berlijnse muur wel’, schampert een Londenaar, in pak met koffertje. ‘Belachelijk. Wij moeten dit allemaal betalen, maar we mogen niets zien. Als ze nu eens gaten zouden boren, dan konden we in elk geval nog naar de paus gluren, als in een peepshow.’

John (57) is topambtenaar; vandaar dat hij zijn achternaam liever niet vermeld ziet. ‘Het bezoek van de paus interesseert me totaal niet. Maar dat we hem als een rockster ontvangen, gaat me wat ver. Hij is het niet waard.’

Het zijn klachten die overal zijn te horen – voor zover Britten zich al druk maken. Vanavond landt Joseph Ratzinger (83) in Schotland voor een vierdaags bezoek. De laatste maal dat een paus voet zette op Britse bodem was in 1982. Maar waar Johannes Paulus enthousiast werd onthaald, wacht Benedictus een koele ontvangst.

Onlangs bleek uit een peiling van denktank Theos dat 79 procent van de Britten niet is geïnteresseerd in het staatsbezoek, waarbij de paus ditmaal ook de premier en de koningin treft. Een bijna even groot percentage vindt het onterecht dat de overheid het merendeel van de kosten draagt: zeker 20 miljoen euro.

Pauselijk aanzien
Een onderzoek in The Times bevestigt dat sentiment. Tweederde van de Britten zit niet te wachten op de paus en liefst driekwart kan zich niet vinden in de katholieke leer rond abortus, anticonceptie en de ondergeschikte rol van vrouwen in de kerk.

Het misbruikschandaal lijkt hooguit een extra factor die het pauselijk aanzien, om historische redenen toch al vrij gering onder Britten, verder aantast. ‘Kerk en staat bewegen zich in tegengestelde richting’, analyseert Stephen Wall, ex-adviseur van premier Blair (intussen bekeerd tot het katholicisme) en van de aartsbisschop van Westminster. ‘De maatschappij wordt steeds liberaler en toleranter, terwijl de kerk juist conservatiever en intoleranter wordt.’

Het misbruik krijgt niettemin ruime aandacht. Tegenstanders van het pauselijke bezoek, onder wie de atheïst en evolutiewetenschapper Richard Dawkins, hadden eerder gezegd dat ze de paus wilden arresteren vanwege zijn rol in het schandaal. Ze zien nu in dat dit juridisch niet haalbaar is.

Maar de druk op de kerk neemt toe. Een tv-documentaire onthulde dinsdag dat 14 van de 22 Engelse priesters die meer dan een jaar gevangenisstraf kregen wegens misbruik, nog steeds als priester geregistreerd staan.

Er zijn tal van demonstraties gepland, hoewel massabijeenkomsten niet worden verwacht. Zo heeft de Noord-Ierse dominee Ian Paisley, die Johannes Paulus ooit uitmaakte voor ‘antichrist’, beloofd de paus met tientallen getrouwen te zullen opwachten.

Het lijkt al met al geen wonder dat kaartverkoop – gelovigen wordt om bijdragen van 7 tot 30 euro gevraagd – tegenvalt. Voor diverse locaties zijn kleinere gelegenheden geboekt dan die voor Johannes Paulus werden ingezet. Zo kreeg de Pool 300 duizend mensen op de been in Coventry. Nu wordt in die streek hooguit een zesde van dat aantal verwacht.

Fans blijven er echter altijd, zoals Christina O’Riordan. Hoewel de paus pas zaterdag een mis houdt in Londen, is ze vast uit Ierland gekomen ‘om in de stemming te komen’. Zo overnacht ze in Wimbledon vlakbij de plek waar de paus logeert. ‘Benedictus is een intelligent man die mensen dichter bij elkaar brengt. Ik heb ooit een gedicht naar hem gestuurd, en kreeg zelfs een bedankje. Wat er allemaal in de media wordt gezegd, is walgelijk. Ik zal bidden voor dit land.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden