Britten kritisch over bankenplan VS

President Obama brengt met zijn herstructurering van het Amerikaanse bankwezen een internationaal gecoördineerde aanpak van het bankwezen in gevaar.

Dit is een van de kritiekpunten van Alistair Darling, de Britse minister van Financiën. Hij uitte zijn kritiek zondag in een interview met The Sunday Times.

Eigen Plan

Het stoort Darling met name dat de VS hun eigen plan trekken en niet gezamenlijk optrekken met andere landen van de leden van de G20, de overlegclub van grote landen. De regering-Obama maakte donderdag bekend banken met spaargeld hebben een groot aantal beperkingen op te willen leggen. Zo mogen ze niet meer voor eigen rekening handelen en betrokken zijn bij opkoopfondsen en hedgefondsen. Bovendien mag het marktaandeel op de spaarmarkt niet groter zijn dan 10 procent.

Darling vindt dat de grootte van een bank niet zoveel zegt. ‘Northern Rock was erg klein, maar toen die bank in de problemen kwam, leidde dat toch tot systeemrisico’s.’ Obama’s fixatie op spaargeld vindt Darling evenmin overtuigend. ‘De Amerikaanse regering liet Lehman Brothers, een bank zonder spaargeld van particulieren, failliet gaan. Het failliet van Lehman sleepte de rest van het financiële systeem met zich mee.’

Positieve reacties

De reactie van de Britse minister staat haaks op positieve reacties uit Frankrijk en Zwitserland, en op het commentaar van de Financial Stability Board (FSB), de internationale organisatie die de regelgeving voor banken coördineert.

‘Dit is een heel, heel goede stap in de juiste richting’, aldus Christine Lagarde, de Franse minister van Financiën. De president van de Zwitserse centrale bank zei dat de maatregelen van Obama de kans op een nieuwe crisis verkleinen.

Mario Drathi, voorzitter van de FSB, zei dat de Amerikaanse plannen weer momentum geven aan de hervorming van het bankwezen. ‘Het laat zien dat de Verenigde Staten bereid zijn het voortouw te nemen. Dat heeft een flinke uitstraling op de rest van de wereld.’

De bekendmaking van de plannen vorige week donderdag veroorzaakte veel onrust op de financiële markten. Met name de koersen van banken moesten eraan geloven. De verwachting is dat banken minder winst kunnen maken als de maatregelen worden ingevoerd. Analisten van JPMorgan Chase schatten dat grote banken circa 13 miljard dollar minder winst zullen boeken.

De onrust over de plannen van Obama zal nog wel enige tijd aanhouden, omdat allerlei belangrijke details nog moeten worden uitgewerkt. De reactie van banken is evenmin bekend. Minister Darling heeft wel een idee. ‘Banken opereren wereldwijd. Ze zijn goed in staat zich zo te organiseren dat ze zo min mogelijk last hebben van beperkende maatregelen die in een bepaald land gelden. Dat is uiteindelijk is niemands belang.’

Alistair Darling (AFP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden