Britten krijgen minimumprijs alcohol

LONDEN - De Britse regering gaat een minimumprijs voor alcohol invoeren. Een blikje bier mag niet langer minder dan 80 pence (bijna een euro) kosten. Tevens zal het supermarkten niet langer zijn toegestaan om kortingsacties te houden bij de verkoop van grotere hoeveelheden bier, wijn en sterke drank. Premier Cameron hoopt hiermee binge drinking tegen te gaan, de Britse variant van comazuipen.


De Britten hebben altijd al een hechte band gehad met alcohol. Het alcoholmisbruik heeft de laatste jaren echter epidemische vormen aangenomen, waarbij het klassenonderscheid geheel is weggevallen. Op uitgaansavonden zijn op stadspleinen Jeroen Bosch-achtige taferelen te aanschouwen, met het enige verschil dat de Britse drinkers schaarser gekleed zijn. De eerstehulpafdelingen doen in de loop van vrijdag- en zaterdagnacht dienst als loungeruimtes, waar dronkelappen, omringd door lege wodkaflesjes en plassen kots, half- bewusteloos naar de televisieschermen staren.


Cameron was onlangs op werkbezoek bij de spoedeisende hulp en deze ervaring leerde hem dat de tijd rijp is voor maatregelen. Bron van de ellende is de goedkope drank in de supermarkten. Die gebruiken Britten om in te drinken, alvorens zich in de kroeg te vervoegen voor een slotoffensief. Daar profiteren ze van de verruiming van de openingstijden, waarmee Tony Blair een mediterrane drinkcultuur wilde creëren. Dat de voormalige premier te optimistisch was, bleek recent nog uit de fototentoonstelling Cardiff after dark van Maciej Dakowicz. Tijdens zijn studietijd in de hoofdstad van Wales had de Poolse fotograaf de schaamteloze bacchanalen met stijgende verbazing vastgelegd.


Binnen het kabinet passeerde Cameron minister van Volksgezondheid Andrew Lansley, die met de supermarkten en drankindustrie van mening bleek te zijn dat voorlichting beter helpt, gecombineerd met een vrijblijvende 'verantwoordelijkheidsovereenkomst' met de betrokken partijen. Anders dan bij roken, negeerde hij rapporten en adviezen van gezondheidsorganisaties. Een studie van de Universiteit van Sheffield uit 2008 suggereert dat het invoeren van minimumprijzen wel degelijk helpt. Het zou de gezondheidszorg en de politie geld besparen. Om die laatste reden is de minister van Binnenlandse Zaken voor een nog verdere verhoging. De drankindustrie overweegt een klacht in te dienen bij de Europese Hof van Justitie omdat het een minimumprijs in strijd acht met Europese handelsrichtlijnen.


De grote gangmaakster achter Camerons plannen is het Conservatieve Kamerlid Sarah Wollaston, een huisarts. Zij wil niet alleen het drankmisbruik in plaatsen als Newcastle, Liverpool en Guildford aanpakken, maar ook in Westminster zelf. Wollaston vindt dat volksvertegenwoordigers niet altijd het juiste voorbeeld geven. Mede dankzij de goedkope drankjes in de bars van het Lagerhuis kijken Kamerleden soms te diep in het glaasje. Vorig jaar was de Conservatief Mark Reckless te 'tired and emotional' - een parlementair eufemisme voor 'stomdronken' - om over de begroting te stemmen en onlangs werd de socialist Eric Joyce veroordeeld omdat hij in dronken toestand een Conservatief Kamerlid in elkaar had geslagen. Vooral het biermerk Top Totty, compleet met een schaarsgeklede dame op het etiquette, genoot er een zekere populariteit, alvorens het door feministische Kamerleden werd verbannen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.