NIEUWSBESTRIJDING CORONAVIRUS

Britten krijgen coronabrief van besmette Boris Johnson: mogelijk strengere maatregelen

Alle Britten krijgen komende dagen een brief van Boris Johnson. De Britse premier waarschuwt de Britse bevolking daarin dat de ergste fase van de coronacrisis nog moet komen, en dat mogelijk een verdere beperking van de burgerlijke vrijheden nodig is. In zijn kabinet groeit intussen de afkeer van China.

Boris Johnson vergadert vanuit huis nu hij besmet is met het coronavirus.  Beeld EPA
Boris Johnson vergadert vanuit huis nu hij besmet is met het coronavirus.Beeld EPA

‘Als we allemaal de regels volgen zullen er minder levens verloren gaan en kan de normaliteit sneller terugkeren’, staat in het schrijven dat naar 30 miljoen huishoudens wordt gestuurd. In het algemeen houden de Britten zich prima aan de nieuwe regels, wat geleid heeft tot vragen over de operatie, die omgerekend zes miljoen euro kost. Johnson verkeert momenteel in zelfisolatie. Hij maakte vrijdag bekend besmet te zijn geraakt met het virus. Ook de ministers van Volksgezondheid en van Schotland hebben het virus opgelopen.

Zondag steeg het aantal corona-gerelateerde doden in het Verenigd Koninkrijk met 209 tot 1.235, een kleinere toename dan de dag ervoor. Deskundigen zijn het niet eens over het uiteindelijk te verwachten dodental. De baas van de Nationale Gezondheidszorg beweerde dat gesproken kan worden van een ‘goed’ resultaat als het aantal dodelijke slachtoffers onder de 20 duizend blijft. Imperial College echter, verwacht dat de teller bij 5.700 zal blijven steken. In een eerder stadium hielden epidemiologen van deze universiteit rekening met een kwart miljoen doden. De drastische bijstelling zou te danken zijn aan de ‘lockdown’.

Politiestaat

Die geldt voor drie weken, maar kan volgens minister Michael Gove langer duren, wellicht tot juni. Volgens hem vaart de regering in deze blind op experts. Tijdens de Brexit-campagne had dezelfde Gove gezegd geen waarde te hechten aan deskundigen. Het inperken van de bewegingsvrijheid is niet onomstreden. In The Times schreef de voormalige hoge rechter Jonathan Sumption dat er een verschil bestaat tussen reguliere wetgeving en bevelen van de autoriteiten. ‘Het is het verschil tussen een democratie en een politiestaat’, aldus Sumption. ‘Vrijheid en de rechtsstaat zijn iets waard, zelfs tijdens een pandemie.’

The Mail on Sunday meldde dat in de regering-Johnson de woede toeneemt over de rol die China speelt bij de coronacrisis. Volgens diverse ministers heeft het communistische regime in Beijing verkeerde informatie verspreid over het virus en probeert het nu economisch voordeel te verkrijgen uit de wereldwijd crisis. Ook leven er zorgen over de beroerde behandeling van dieren in China, die niet alleen dierenleed met zich meebrengt, maar ook dodelijke virussen kan opleveren. Het draagt bij aan een groeiend anti-China-sentiment. Er wordt nu druk uitgeoefend op Johnson om het Chinese bedrijf Huawei bij nader inzien geen rol te geven bij de ontwikkeling van het Britse 5G-netwerk.

Wandelgangen Westminster blijken brandhaard coronavirus
Zowel Boris Johnson als zijn minister van Volksgezondheid Matt Hancock is vrijdag geveld door het coronavirus.

Engelse stedelingen vluchtten massaal naar Schotland om virus te ontlopen
Honderden Engelsen vluchten met hun camper naar de Schotse Hooglanden, zo ver mogelijk van de coronabrandhaarden vandaan. ‘Go home, idiots!’, wordt er op hun rijdende huizen gespoten door de woedende locals. Het verzet groeit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden