Britten komen Nederland tegemoet bij EU-budget

Nederland hoeft in het nieuwste begrotingsvoorstel van huidig EU-voorzitter Groot-Brittannië iets minder af te dragen aan ‘Brussel’. Verder blijft Londen grotendeels bij de voorstellen die vorige week zijn ingediend...

Dat blijkt uit de woensdag gepresenteerde voorstellen. In totaal zal Nederland zo'n 850 miljoen per jaar minder hoeven af te dragen. Het compromis van vorige week ging uit van ruim 700 miljoen. Dat vindt het Nederlandse kabinet te mager. De regering eist 1 miljard euro jaarlijkse korting, omdat Nederland zonder extra maatregelen de grootste betaler aan de Europese schatkist is.

Het voorstel ‘is opnieuw een stap in de goede richting. Maar we zijn er nog niet,’ zei een woordvoerder van premier Balkenende woensdag.

Veel controversiëler is dat de Britten in dit voorstel weigeren om verder te snijden in hun eigen korting op de afdracht. Hun vorige aanbod om 8 miljard extra in de pot te steken, wordt in vrijwel heel Europa beschouwd als veel te mager. Woordvoerder Allen van de Britse ambassade bij de EU zei woensdag dat zijn land hooguit een heel klein beetje zal opschuiven tijdens onderhandelingen. ‘Er is heel weinig manoeuvreerruimte’, zei hij.

Ook voor het overige zijn de voorstellen nauwelijks gewijzigd ten opzichte van vorige week. De Britten maken de bezuiniging op de Europese meerjarenbegroting (2007 - 2013) niet ongedaan, al zijn ze iets milder. De totale uitgaven komen, uitgesmeerd over zeven jaar, op 849,3 miljard euro. Dat is 2,5 miljard meer dan in het eerdere compromis.

De zeer omstreden bezuinigingen op de hulpgelden aan Oost-Europese lidstaten worden slechts deels teruggedraaid. Polen krijgt minstens 1,2 miljard erbij, Hongarije en Tsjechië een paar honderd miljoen. Slowakije en Litouwen krijgen geld voor de sluiting van oude kerncentrales.

Er is zelfs extra geld voor de oude lidstaten. Britse diplomaten wonden er geen doekjes om dat ze vooral lande paaien die tijdens de vorige, mislukte top tegen hadden gestemd. Daarom krijgt Spanje 450 miljoen extra.

Het is zeer de vraag of de Europese leiders een akkoord kunnen bereiken tijdens de top donderdag en vrijdag in Brussel, zolang het Britse voorzitterschap niet de eigen portemonnee verder opent. Maar Groot-Brittannië zelf vindt zijn voorstellen ‘eerlijk en gebalanceerd’, aldus de ambassadewoordvoerder. ‘Wij zien geen betere deal, niet deze week en niet volgend jaar.

De nieuwste Britse begrotingsvoorstellen voor de EU hebben de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, teleurgesteld. ‘Ik maak me zorgen of er nog wel een akkoord mogelijk is. Ik maak me nu meer zorgen dan een paar dagen geleden’, zei Commissievoorzitter Barroso woensdag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden