Britten in Afghanistan hebben helikopters nodig

LONDEN (ANP) - Het Britse leger in Afghanistan heeft dringend meer helikopters nodig om de strijd met de Taliban te kunnen voeren.

Luitenant-generaal John Reith, binnen de NAVO tweede in rang, heeft de lidstaten dringend opgeroepen de helikopters te leveren die zijn beloofd toen onder meer Groot-Brittannië en Nederland toezegden de troepenmacht in het land te versterken.

De NAVO-helikoptervloot in Afghanistan is slechts tweederde van de hoeveelheid die was toegezegd, meldde de Britse krant The Times dinsdag op gezag van bronnen binnen de alliantie.

De Britse bevelhebber van de NAVO-troepenmacht in Afghanistan, luitenant-generaal David Richard, zei vorige week dat helikopters essentieel zijn in de strijd tegen de Taliban. Afghanistan heeft weinig wegen en de afstanden zijn groot, waardoor de heli's volgens hem onontbeerlijk zijn.

Blair

De Britse premier Blair stelde dinsdag dat de hoogste Britse militaire commandanten in Afghanistan nog niet om meer menskracht en materieel hebben gevraagd. De opmerkingen volgden op mediaberichten dat Londen nog deze zomer extra militairen en verscheidene gevechtsvliegtuigen naar het zuiden van Afghanistan zou sturen. Maar de leiders van de missie krijgen ,,alles wat ze nodig hebben en om vragen'', beloofde hij.

De Nederlandse militairen die deel gaan uitmaken van de NAVO-troepen, vertrekken dinsdag naar de Afghaanse provincie Uruzgan. De Britten zijn gestationeerd in de naastgelegen provincie Helmand.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden