Britten gruwen: ook Rolf Harris zat fout

LONDEN - Hij maakte muziek met The Beatles, werd een nationale televisiepersoonlijkheid die uitblonk met kinderprogramma's en schilderde enkele jaren geleden een portret van Queen Elizabeth II. Bijna iedereen in Engeland hield van Rolf Harris, weliswaar geboren in Australië maar toch gezegend met de Engelse gave voor het charmeren van anderen.


Tot deze week. De 84-jarige Harris is in één klap verworden tot nationale paria, nu een rechtbankjury hem schuldig heeft bevonden aan een reeks zedenmisdrijven, onder meer met kinderen. Hij beging zijn vergrijpen tussen 1968 en 1986.


Waar het vasteland en Ierland kampen met de rooms-katholieke kerk als broeinest van seksschandalen, daar heeft Engeland de vermaaksindustrie. Het land gruwt nog van de schokkende onthullingen omtrent wijlen BBC-presentator Jimmy Savile en kan nog amper geloven dat de onaantastbaar geachte pr-goeroe Max Clifford wegens seksueel misbruik in de cel zit.


En nu is daar Harris. Goed, Savile zag er met zijn dikke sigaren, blingbling en glimmende trainingspak uit als een vieze oude man - iets dat Sex Pistolsvoorman Johnny Rotten in 1978 al beweerde - en Clifford stond bekend als de meester van de manipulatie. Maar Rolf Harris? De man met de vlotte babbel en die vriendelijke lach?


Jazeker. Zodra er knappe meisjes of vrouwen op zijn pad kwamen, kon hij zich niet beheersen. Zo bleek hij als volwassen man een relatie te hebben gehad met het 13-jarige boezemvriendinnetje van zijn dochter. Het excuus dat zulks in de jaren zeventig niet ongewoon was, gaat niet op. De zaak-Harris gaat niet alleen over seksueel misbruik, maar ook over machtsmisbruik, over het idee dat mannen in machtige posities overal mee kunnen wegkomen.


Het onderzoek naar Harris begon twee jaar geleden, na de onthullingen over Savile, met wie hij ooit voor een foto poseerde. Door de terughoudendheid naar aanleiding van het afluisterschandaal schreven de Britse media aanvankelijk niets over de arrestatie van Harris. Toen The Sun er uiteindelijk erover berichtte, was er geen houden meer aan. Harris huurde een pr-bureau in om reputatieschade te beperken, maar het hielp weinig. Zeker niet nadat hij afgelopen maandag schuldig werd bevonden. Morgen bepaalt de rechter of hij ooit nog vrij komt.


Tijdens het proces had de openbaar aanklager een parallel getrokken tussen de schildertechniek van Harris en diens misbruik. 'Elke strook kan vaag of onduidelijk zijn, maar als je het geheel bekijkt, wordt het beeld duidelijk.'


Harris schilderde graag naakte vrouwen. De bezitters van deze kostbare kunstwerken weten zich geen raad. Met verlies verkopen? Ergens in een kelder opbergen en wachten of ze ooit weer wat waard worden? Galeries waarmee Harris samenwerkte, hebben hem uit catalogi en van websites verwijderd. De grote communicator is geëxcommuniceerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden