Britten geven goede voorbeeld: alle kolencentrales in 2025 dicht

Als eerste grote industriële natie gaat Groot-Brittannië al zijn kolencentrales binnen tien jaar sluiten. Dit heeft energieminister Amber Rudd woensdag bekendgemaakt. Met deze radicale maatregel wil het land niet alleen de CO2-uitstoot beperken, maar ook het goede voorbeeld geven aan andere landen. Over een kleine twee weken zal de toekomst van kolencentrales ter sprake komen tijdens de klimaattop in Parijs.

Patrick van IJzendoorn
Kolencentrale in het Noord-Engelse Knottingley. Groot-Brittannië wil vooral overstappen op stroom uit gas en op kernenergie. Beeld AFP
Kolencentrale in het Noord-Engelse Knottingley. Groot-Brittannië wil vooral overstappen op stroom uit gas en op kernenergie.Beeld AFP

Ruim een kwart van de Britse energievoorziening wordt opgewekt uit kolen. Gas (30 procent), kernenergie (21 procent) en wind (24 procent) zorgen voor de rest. Een kwart eeuw geleden waren kolen zelfs nog goed voor tweederde van de Britse energievoorziening. In Europees verband is afgesproken om CO2-uitstoot te verminderen, maar de Conservatieve regering wil deze trend versnellen. Lidstaten als Duitsland en Polen zweren juist bij hun vervuilende kolencentrales.

In Nederland worden enkele oude kolencentrales gesloten als gevolg van afspraken in het energieakkoord - in ruil voor het afschaffen van een voorgenomen kolenbelasting. Maar afscheid van deze vervuilende energievorm is niet aan de orde; er komen juist drie nieuwe kolencentrales in gebruik. De CO2-belasting ervan wordt verminderd door op grote schaal biomassa te gaan mee stoken; wat met veel geld wordt gesubsidieerd.

CO-uitstoot

De jaarlijkse uitstoot van het broeikasgas CO2 door de mensheid is hoger dan ooit, en wel 170 keer hoger dan in 1850. Driekwart daarvan komt door energieverbruik. Bekijk hier hoe de uitstoot is toegenomen, en welke landen voor die toename verantwoordelijk zijn: volkskrant.nl/uitstootkampioenen

Het broeit wereldwijd. En in Nederland

Meningen genoeg over de verandering van het klimaat, je zou er de feiten bijna door vergeten. Deze drie interactieve visualisaties laten harde data achter de wereldwijde opwarming zien: volkskrant.nl/klimaatkennis

Kernenergie

De Britse kolencentrales, die deels dateren uit de jaren zestig, kunnen volgens Rudd geen deel uitmaken van de 21ste-eeuwse infrastructuur op energiegebied. Deze zal voornamelijk bestaan uit elektriciteitscentrales die stoken op gas. Daarnaast wil het eiland zich weer meer richten op kernenergie. Er komen drie nieuwe kerncentrales, waaronder op Hinkley Point die gebouwd zal worden door de Chinezen. Saillant detail is dat Rudds broer voorzitter is van een van de ondernemingen die zal meewerken aan de bouw, zo meldde Private Eye onlangs.

Het Britse ministerie van Energie en Klimaatverandering heeft nog geen details bekendgemaakt over welke kolencentrales wanneer moeten sluiten. Dat zal afhankelijk zijn van lopende contracten en de vraag hoe snel de nieuwe gascentrales kunnen worden gebouwd. Eigenaren van kolencentrales kunnen aan sluiting ontsnappen door over te schakelen op biomassa. Een ander alternatief is CO2-afvang en opslag, maar dat vereist de nodige subsidies van de overheid.

Scepsis

Wat Rudd betreft is er ook een rol weggelegd voor schone en duurzame energie, vooral bestaande uit zonne- en windmolenparken, al zullen laatstgenoemde vooral op zee worden gebouwd. Door vele protesten van omwonenden zijn de Conservatieven een stuk minder enthousiast over windmolens op het platteland. Subsidies voor de bouw van windmolens zijn daarom sterk verlaagd en het verwerven van bouwvergunningen bemoeilijkt. Dit beleid heeft voor scepsis gezorgd bij de Britse milieubeweging.

Tevens vrezen milieustrijders dat het gas waar de regering naar wil overschakelen, zal worden verkregen door fracking. Rudd staat bekend als voorstander van deze omstreden praktijk.

Klimaat

Hoe stoppen we de opwarming van de aarde? Over die vraag wordt al decennia gebakkeleid. Dit is een van de verhalen uit een reeks in aanloop naar de grote, belangrijke klimaatconferentie van de Verenigde Naties in Parijs van 30 november tot en met 11 december 2015. Over problemen én hoopgevende ontwikkelingen uit Bangladesh, Groenland, Ethiopië, Spanje en Nederland.

Kijk ook op volkskrant.nl/klimaat voor speciale edities van deze verhalen, video, infographics en veel meer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden