Britten evacueren gezinsleden personeel ambassade in Teheran

Onlusten maakten ‘normaal leven’ niet langer mogelijk...

ANPAP en Reuters

LONDEN/TEHERAN De Britse regering evacueert gezinsleden van het personeel van de ambassade in Teheran. Dit heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Londen maandag bekendgemaakt. De reden voor het besluit is de onrust in Iran na de omstreden presidentsverkiezingen op 12 juni

‘Het voortdurende geweld heeft belangrijke gevolgen gehad voor de gezinnen van ons stafpersoneel, die niet op een normale manier konden leven’, zei een woordvoerder van het ministerie. Daarom is besloten de gezinsleden te evacueren totdat de rust in Iran is hersteld.

De Duitse regering ziet er op dit moment nog van af de familieleden van ambassadepersoneel in Iran te evacueren. De regering volgt de ontwikkelingen op de voet, en staat voortdurend met de ambassade in contact, zei een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Berlijn. Ook Nederland ziet nog geen aanleiding voor het terughalen van mensen uit Teheran.

In Washington herhaalde president Obama dat het weinig zinvol is van de Iraanse leiders om hem af te schilderen als het kwade genius achter de protesten. Republikeinse woordvoerders maakten de president opnieuw verwijten dat hij zich te volgzaam opstelt.

Het Tsjechische voorzitterschap van de Europese Unie ontbood de Iraanse zaakgelastigde. Het verwierp beschuldigingen van het Iraanse regime dat de EU zich in de interne aangelegenheden van Iran mengt.

Buitenland Pagina 5

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden