NieuwsBrexit

Britten en EU lopen stuk op invulling toekomstige handelsrelatie

De Brexit-onderhandelingen zijn met geen meter opgeschoten. Dat heeft EU-onderhandelaar Michel Barnier bekend gemaakt tijdens een persconferentie. Volgens de Fransman willen de Britten afwijken van de politieke verklaring die beide partijen hebben afgesloten. 

Het Britse Koninkrijk is op 31 januari officieel uit de Europese Unie gestapt en zit nu in de elf maanden durende transitieperiode naar onafhankelijkheid. Beeld EPA

‘Dit document is in alle talen voorhanden, ook in het Engels’, zei Barnier wapperend met het document, ‘Het is makkelijk leesbaar.’ De Britse onderhandelaar David Frost beweerde dat de toon van de gesprekken positief is, maar dat er nog weinig vooruitgang is geboekt. Volgens de Brit moet daar wat harder aan worden getrokken, door beide partijen. De deadline komt rap dichterbij, maar de Britten piekeren er niet over om later deze maand verlenging van de overgangsperiode aan te vragen. Mogelijk wordt er in het najaar op het laatst mogelijke moment een overeenkomst gesloten.

In de politieke declaratie staat dat het Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zullen streven naar een handelsrelatie. Over wat daaronder verstaan wordt, verschillen de inzichten. De Britten zijn tevreden met een Canada-achtig handelsakkoord, iets dat de Europese Unie al eens heeft aangeboden, maar Barnier wil een ambitieuzer handelsakkoord. Dat laatste brengt met zich mee dat de Britten deels gebonden blijven aan Europese regelgeving.

Barnier somde de vier struikelblokken op: visserij-afspraken, acceptatie van Europese regels en handelsnormen door de Britten, arbitrage en de rol van Europese regelgeving bij veiligheidsafspraken. Vooral de eerste twee blijken lastig te zijn. De Europese lidstaten willen blijven vissen in Britse wateren en willen voorkomen dat de Britten handelsvoordeel krijgen door af te wijken van de Europese regels, bijvoorbeeld voor arbeid en producten.

Volgens Boris Johnson heeft Brexit geen zin als het Verenigd Koninkrijk aan alle Europese eisen tegemoet komt. Aan Britse zijde wordt Barnier gezien als dogmatisch en geeft het door de lidstaten opgestelde mandaat hem te weinig ruimte. De regering van Johnson lijkt nu bereid te zijn om tarieven te accepteren, waarschijnlijk op landbouwproducten, om daarmee de gewenste onafhankelijkheid van de Europese Unie dichterbij te brengen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden