volkskrant avondvrijdag 18 oktober

Britten eindelijk eensgezind: (bijna) iedereen is Brexitsaga zat | Een aandoening om jaloers op te zijn: vier uur slaap per dag, en hartstikke fit

Redactie
Catalanen lopen over de snelweg naar de Spaanse stad Barcelona in protest tegen de veroordeeld Catalaanse leiders.  Beeld Freek van den Bergh
Catalanen lopen over de snelweg naar de Spaanse stad Barcelona in protest tegen de veroordeeld Catalaanse leiders.Beeld Freek van den Bergh

Vandaag belangrijk

Catalanen laten zich niet tegenhouden: ‘De straten zullen altijd van ons zijn’
Wie heeft nog greep op de demonstraties in de Catalaanse steden? Vrijdag gingen een half miljoen mensen de straat op om te protesteren tegen de lange gevangenisstraffen voor Catalaanse politici. ‘De onafhankelijkheidsbeweging is altijd heel pacifistisch geweest. Nu is er iets veranderd.’

Nederlandse luchtaanval in Irak veroorzaakte zeker zeventig burgerdoden
Het was een Nederlandse F16 die in 2015 de bom dropte op de wapenopslagplaats van IS in de Iraakse stad Hawija waarbij zeventig burgers werden gedood en honderden gewond raakten. Dat meldden NOS en NRC vrijdag op gezag van ‘diverse bronnen’. Defensie wil vanwege de veiligheid van de vliegers en hun families de betrokkenheid nu niet bevestigen, maar zegt te werken aan ‘meer transparantie’.

Rookruimte in horeca vanaf 1 april 2020 bestraft met boete tot 4.500 euro
Horecagelegenheden worden vanaf 1 april 2020 beboet als ze nog een rookruimte hebben. Staatssecretaris Paul Blokhuis wilde het verbod per 1 januari gaan handhaven, maar is op het laatste moment gezwicht voor druk van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland.

Britten eindelijk eensgezind: (bijna) iedereen is Brexitsaga zat
‘Get Real... Take the Deal’ en ‘Just Do It!’ De Engelse krantenkoppen toonden vrijdag hoe groot de druk op Lagerhuisleden is om zaterdag voor het Brexitakkoord te stemmen. Als er wordt gestemd. Want EU-gezinde parlementariërs hebben morgen een ander doel: nader uitstel.

Tv-tips

Tom Cruise speelt de hoofdrol in Spielbergs War of The Worlds (RTL 7, 20.30 uur), de visueel indrukwekkende, duistere verfilming van H.G. Wells’ boek over een buitenaardse aanval op de aarde. Presentator Waldemar Torenstra duikt in Verborgen verleden van Nederland (NPO 1, 21.05 uur) in de geschiedenis van de Brandaris, ‘s lands oudste vuurtoren. Al meer dan 400 jaar waakt de Brandaris over Terschelling, en wist in 1666 zelfs vechtlustige Engelsen te trotseren. Meer tips vindt u hier.

Video van de dag

Taal, opvoeding, kleding, macht: superveel dingen in de maatschappij hebben te maken met gender. In het Tropenmuseum duikt v-vlogger Lisa in de wereld van gender en ontdekt hoe mannelijkheid en vrouwelijkheid over de wereld verschilt.

Opinie

Vergeet niet hoe de Koerden wéér zijn bedrogen
Telkens opnieuw is haar volk verraden, opgejaagd, uitgemoord. Hoe het deze keer ook afloopt, schrijft de Nederlands-Koerdische Beri Shalmashi, vergeet ons niet. Niet nog eens.

Aanraders van de redactie

Na acht jaar oorlog lijkt Syrië terug bij af
Na een woelige week lijkt de situatie in Syrië verdacht veel op die van voor de Arabische Lente. Alle macht is weer in handen van Assad, met steun van Rusland, dat in het gat sprong dat de Amerikanen achterlieten. Is die hele oorlog dan voor niets geweest?

Soldaten van het Syrische regeringsleger houden foto's van president Bashar al-Assad in de lucht in de stad Manbij in het noorden van Syrië. Beeld AFP
Soldaten van het Syrische regeringsleger houden foto's van president Bashar al-Assad in de lucht in de stad Manbij in het noorden van Syrië.Beeld AFP

Hof moet bepalen: is kip Jip gestolen of gered?
Het hoger beroep dat vrijdag in Amsterdam diende over kip Jip is niet zomaar een rechtszaak over een gevederde tweevoeter. Het is een principiële kwestie over de vraag of je een dier in ‘acute nood’ mag stelen. Of redden – het is maar net hoe je het bekijkt.

Makers Bojack Horseman komen met een prachtige animatieserie over rouw en verdriet ★★★★☆
Wie heeft de vader van hoofdpersoon Alma vermoord? Die vraag staat centraal in animatieserie Undone. Maar uiteindelijk draait haar zoektocht vooral om het vinden van troost.

Undone. Beeld
Undone.

Een aandoening om jaloers op te zijn: vier uur slaap per dag, en hartstikke fit
Mensen die toe kunnen met vier, vijf uur slaap: ze bestaan dus écht. En dat kunnen zij, vonden Amerikaanse biologen, door een erfelijke eigenaardigheid.

Aaf Brandt Corstius leest alleen vrouwen. En vijf andere schrijvers over m/v in hun boekenkast
Met Zij/Hij als thema van de Maand van de geschiedenis vroegen we ons af: hoe zit dat met leesgedrag? Zes schrijvers over de m/v-verhouding in hun boekenkast.

Eerlijk is eerlijk, het heeft iets gezelligs, die nachtelijke gesprekken
‘Ze zeggen altijd dat je geen oog meer dicht doet als je kinderen eenmaal groot genoeg zijn om uit te gaan,’ schrijft Eva Hoeke. Maar nu haar man ’s avonds op theatertour is, doet ze ook geen oog dicht. Dat niet kunnen slapen leidt tot nachtelijke gesprekken waar overdag geen tijd voor is, en dat heeft iets heel gezelligs.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden