Britten dwars bij buffers banken

Door de opstelling van de minister van Financiën Osborne, die vreest dat de Londense City schade oploopt, blijft een Europees akkoord over steviger kapitaalbuffers voor banken uit.

MARC PEEPERKORN

BRUSSEL - Ondanks een knetterende marathonvergadering van zestien uur hebben de Europese ministers van Financiën donderdagochtend vroeg geen akkoord bereikt over hogere kapitaalbuffers voor banken. Groot-Brittannië bleef dwarsliggen, tot ergernis van vrijwel alle andere EU-landen. De Duitse minister Schäuble riep - hoogst ongebruikelijk - op de Britten weg te stemmen.

Dat gebeurt naar verwachting over twee weken als de ministers een laatste poging wagen de scherpere kapitaaleisen te regelen. De Britse minister Osborne hekelde tijdens het nachtelijk beraad het voorstel van de Europese Commissie dat op tafel lag. 'Ik ben niet bereid akkoord te gaan met iets waarmee ik binnen vijf minuten voor gek sta.' Osborne vreest dat de belangen van de Londense City - het grootste financiële centrum van Europa - geschaad worden door de nieuwe EU-regels.

Europees Commissaris Barnier (Interne Markt) reageerde gepikeerd op Osborne's opstelling. 'Londen is een belangrijk centrum maar er zijn andere centra die aandacht behoeven.' Hij doelde op Parijs en Frankfurt.

Een belangrijke les uit de kredietcrisis is dat banken hun kapitaalbuffers moeten verstevigen. Regeringen zijn niet bereid nog een keer met duizenden miljarden euro's banken overeind te houden die op onverantwoorde wijze het geld van hun spaarders belegd hebben.

De financiële wereld zelf legde de uitgangspunten voor steviger buffers vast in het zogeheten Basel-III-akkoord. Het voorstel van de Europese Commissie is daar de wettelijke uitwerking van.

Barnier en zijn collega Rehn (economische zaken) willen de kwaliteit van de buffers verbeteren. Daarnaast kan de verplichte reserve oplopen van 8 procent nu naar ruim 12 procent, afhankelijk van het beleid van de bank. De nieuwe regels gelden voor alle ruim 8.300 banken in de EU.

Volgens Groot-Brittannië, deels gesteund door Zweden, gaat het Commissievoorstel niet ver genoeg. Osborne wil dat lidstaten hogere buffers kunnen eisen. De Commissie vreest dan verstoring van de concurrentie omdat banken met een grotere buffer meer kapitaal aantrekken. Tegelijkertijd lijdt de kredietverlening aan bedrijven eronder omdat banken minder kunnen uitlenen. Dat belemmert de economische groei.

Het werkelijke conflict draait erom wie het laatste woord heeft, stellen betrokken diplomaten. 'Beslist de EU of de individuele lidstaat?' zegt één van hen. 'Osborne kan moeilijk thuiskomen met de boodschap dat straks in Brussel de speelruimte van de City wordt vastgelegd.'

Een compromisvoorstel dat EU-voorzitter Denemarken tijdens de nachtelijke vergadering neerlegde, geeft lidstaten een beperkte vrijheid. 'Echter, hoe meer we Osborne tegemoetkwamen, hoe meer hij vroeg', zegt een aanwezige bij het beraad. Uiteindelijk concludeerde de Deense minister Vestager dat 'een gekwalificeerde meerderheid' van de lidstaten het compromis steunde, genoeg om het verzet van Osborne te breken.

Om Groot-Brittannië niet direct voor het hoofd te stoten, werd het besluit over de kapitaalbuffers met twee weken uitgesteld. Schäuble reageerde met een grap. Verwijzend naar de aanstaande Champions League-finale tussen Chelsea en Bayern München, zie hij: 'We zullen Chelsea in München ontvangen, hopelijk geeft dat vergelding voor de lange nacht van vandaag.'

Als de ministers over twee weken een akkoord bereiken, moet dat vervolgens nog worden goedgekeurd door het Europees Parlement. Dat kan een deel van de Britse eisen alsnog in het eindvoorstel verwerken. De Verenigde Staten volgen de Europese onderhandelingen op de voet. Ook zij moeten de Basel-afspraken in wetgeving omzetten en zien het EU-besluit als leidraad.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden