Britten bezorgd: hippe schoolmeisjes vertrekken naar IS

Drie Londense schoolmeisjes zijn een week geleden naar de Islamitische Staat vertrokken. Is het niet om te vechten, dan is het wel voor een halalhuwelijk. De Britse en Turkse autoriteiten maken elkaar ondertussen verwijten.

Amira Abase, Kadiza Sultana en Shamima Begum op Gatwick. Beeld ap
Amira Abase, Kadiza Sultana en Shamima Begum op Gatwick.Beeld ap

Het staat inmiddels bekend als 'de jihadistische huwelijksroute': via het twitteraccount Jihad Matchmaker roepen strijders van de Islamitische Staat jonge moslima's in het Verenigd Koninkrijk - en elders - op om naar Syrië te komen om te trouwen. Deze huwelijkstrend zit vrijwel zeker achter het opvallende vertrek, een week geleden, van drie Londense meisjes naar het oorlogsgebied. Hiermee komt het aantal Britse jihadibruiden al op acht. 'Hou het halal en trouw,' is het motto.

Dubbele boerka's

Modern gekleed, hip zelfs. Zo zagen Amira Abase (15), Kadiza Sultana (16) en Shamima Begum (15) er uit toen ze op luchthaven Gatwick naar de pier liepen. De beelden van de veiligheidscamera's zijn stille getuigen van deze nieuwe trend. Eerst gingen de mannen om te vechten - zo'n zeshonderd inmiddels - en nu volgen de vrouwen om te trouwen. In totaal zouden er reeds zestig Britse moslima's in Syrië zitten, verscholen achter dubbele boerka's.

Het heeft de Britten verbaasd en zorgen gebaard, temeer omdat Amira, Kadiza en Shamima zulke doodgewone scholieren leken te zijn van de Bethnal Green Academy in Tower Hamlets. De Bengaalse wijk in Oost-Londen komt echter regelmatig in opspraak wanneer het moslimextremisme betreft, bijvoorbeeld toen de IS-vlag hier wapperde of door islamitische nachtwachters die zich de 'Sharia-politie' noemden.

Maar het was niet deze oriëntaalse omgeving waardoor de drie zijn geradicaliseerd, maar het internet. Twee van de drie volgden sympathisanten van IS. De derde, Shamima, stond via Twitter in contact met Aqsa Mahmood, een dame uit Glasgow die naar Syrië is gegaan om te huwen met een vechtersbaas. De gang van zaken leidde tot kritiek op de politie en de veiligheidsdiensten. Rechercheurs van Scotland Yard zijn naar Turkije gereisd om de meisjes te achterhalen.

null Beeld ap
Beeld ap

'Turkije binnengesmokkeld'

De drie schoolmeisjes zijn volgens de BBC vermoedelijk via Turkije Syrië binnengesmokkeld en hebben zich daar aangesloten bij Islamitische Staat. De omroep baseert zich op politie-informatie. De meisjes, twee van vijftien en een van zestien jaar, zouden vier of vijf dagen geleden al in Syrië zijn aangekomen.

Wrijving

Op diplomatiek niveau heeft de affaire gezorgd voor wrijving tussen de Britten en de Turken. Volgens de Turkse autoriteiten hebben hun Britse collega's pas drie dagen na de vlucht aan de bel getrokken, hetgeen waarschijnlijk te laat is. Op hun beurt vinden de Britten het vreemd dat Turkish Airlines er geen gewag van heeft gemaakt dat er drie minderjarige meisjes op een populaire doorgangsroute voor IS-strijders zitten.

Anders dan in Nederland is er in het Verenigd Koninkrijk, uit kostenoverwegingen, geen douanecontrole bij het verlaten van het land.

De families van Amira Abase en Shamima Begum. Beeld getty
De families van Amira Abase en Shamima Begum.Beeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden