Britten beslissen op 23 juni over EU-lidmaatschap

Op 23 juni gaan de Britten naar de stembus voor het referendum over het Europese lidmaatschap van Groot-Brittannië. Dat heeft de Britse premier David Cameron zaterdag aangekondigd. Nu Cameron een deal heeft bereikt met de EU over het Europese lidmaatschap van zijn land, wil hij vaart maken met de volksraadpleging.

Premier David Cameron maakt voor zijn ambtswoning in Downing Street bekend wanneer het referendum gaat plaatsvinden. Beeld getty
Premier David Cameron maakt voor zijn ambtswoning in Downing Street bekend wanneer het referendum gaat plaatsvinden.Beeld getty

Het zal de ministers uit zijn kabinet vrij zal staan op persoonlijke titel campagne te voeren voor of tegen het EU-lidmaatschap, aldus Cameron. De regering wil echter dat Groot-Brittannië lid blijft en de premier zal daar ook campagne voor voeren. Dat zegde Cameron vrijdagavond toe, toen hij aan de onderhandelingstafel met de EU een aantal concessies voor Groot-Brittannië wist binnen te slepen.

Fiscale voordelen

De EU willigde de eis van Cameron in dat EU-werknemers in Groot-Brittannië niet direct recht hebben op de fiscale voordelen die het land biedt. Alleen mag deze sociale noodrem niet 13 jaar gelden zoals hij vroeg, maar 7 jaar. Polen en Tsjechië drongen op maximaal vijf jaar aan. Ook de Britse wens om minder kinderbijslag te betalen als kinderen in het thuisland van de EU-werknemer verblijven, werd niet volledig ingewilligd - deze gaat alleen voor nieuwe gevallen gelden.

Verder wordt Groot-Brittannië ontheven te streven naar een ever closer union, zoals dat in het Europees Verdrag is opgenomen, en wordt de positie van euro- en niet-eurolanden beter afgebakend zodat duidelijk is dat de Unie verschillende munten kent.

Volgens gokkantoor Ladbrokes heeft het akkoord ervoor gezorgd dat de kans dat een meerderheid van de Britse bevolking vóór het blijven in de EU stemt is gestegen. Nu zou 69 voor zijn en 31 procent tegen.

Lees ook:

Groot-Brittannië krijgt een nieuwe, meer autonome plek in de Europese Unie. Na anderhalve dag non-stop onderhandelen bereikten de Europese regeringsleiders vrijdagavond een akkoord hierover. Lees hier het verslag.

Dit schrijven de Britse kranten zaterdag over de EU-deal van Cameron.

Nu komt Camerons echte uitdaging: de humeurige Britse kiezer. (+)

David Cameron probeert in een onderonsje tot overeenstemming te komen met Europees president Donald Tusk en Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. Beeld epa
David Cameron probeert in een onderonsje tot overeenstemming te komen met Europees president Donald Tusk en Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker.Beeld epa

PvdA en VVD tevreden

In Nederland hebben regeringspartijen VVD en PvdA met tevredenheid gereageerd op de deal. Marit Maij van de PvdA is wel 'opgelucht dat er met deze deal niet wordt gemorreld aan het principe van gelijk loon voor gelijk werk of aan de bestaande Europese verdragen'. Cameron moet volgens haar het akkoord nu thuis gaan verdedigen en 'eerlijk tegen zijn bevolking zijn over de waarde van samenwerking in Europa'.

Bij coalitiepartner VVD klinkt alom tevredenheid. 'Het lijkt erop dat Cameron zich door ons verkiezingsprogramma heeft laten inspireren', laat Europa-woordvoerder Anne Mulder zaterdag weten.

Cameron hield een persconferentie nadat hij met de EU een deal had bereikt. Beeld afp
Cameron hield een persconferentie nadat hij met de EU een deal had bereikt.Beeld afp

'Verre van perfect'

Minister van Buitenlandse Zaken Theresa May zei zaterdag voorafgaand aan de kabinetsbijeenkomst dat het in het belang van Groot-Brittannië is om lid te blijven van de EU. 'De EU is verre van perfect, en niemand moet eraan twijfelen dat deze deal deel moet uitmaken van een voortdurend proces van veranderingen en hervormingen', zei May in een verklaring tegenover de BBC.

'Maar in mijn ogen is het omwille van de veiligheid, bescherming tegen misdaad en terreur, handel met Europa en toegang tot markten in de hele wereld in het nationaal belang om lid te blijven van de Europese Unie.'

Theresa May Beeld getty
Theresa MayBeeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden