ComplottheorieAanvallen op 5g

Britten belagen telefoonmasten, YouTube verwijdert complotvideo’s over 5G en corona

Mensen die geloven in de wijdverspreide complottheorie dat er een oorzakelijk verband is tussen 5G en corona hebben in Groot-Brittannië telecommasten in brand gestoken. YouTube komt in actie.

In onder meer Liverpool en Birmingham waren brandende telefoonmasten te zien.  Beeld Youtube
In onder meer Liverpool en Birmingham waren brandende telefoonmasten te zien.Beeld Youtube

De afgelopen dagen belaagden Britten verschillende telefoonmasten. In onder meer Liverpool en Birmingham waren vuren te zien, schrijven Britse media. Volgens the Guardian zouden bovendien technici verbaal en fysiek zijn bedreigd. De achtergrond van deze acties is vermoedelijk de complottheorie dat die masten een rol spelen in de verspreiding van corona.

De theorie dat corona wordt veroorzaakt door 5G is al zeker twee maanden populair: 5G zou het immuunsysteem verwoesten, waardoor een normale verkoudheid zou zijn geëvolueerd in corona. Op YouTube, Twitter, Instagram, Reddit of Facebook wordt deze theorie veelvuldig gedeeld, al dan niet ondersteund door wereldkaarten met de verspreiding van het virus in relatie tot de introductie van 5G.

Wuhan

Niet gehinderd door enig begrip van causaliteit en correlatie zien de aanhangers van de theorie hierin duidelijk bewijs. De basisaanname is dat Wuhan de eerste Chinese stad is waar 5G werd geïntroduceerd. En, kijk eens aan, juist daar stak corona de kop op. Dat Wuhan níet de eerste Chinese stad is met 5G mag de pret voor de gelovigen niet drukken. Ook trouwens niet het gegeven dat een causaal verband nooit is aangetoond.

Ook zijn er warrige video’s met de bekende mix van wilde theorieën over een nieuwe wereldorde. Een al dan niet door aliens aangestuurde elite zou de wereldbevolking wil onderdrukken en decimeren. Corona is in dit denkkader een welkome aanvulling. Niet alleen wordt dit door 5G verspreid, ook wordt de naïeve bevolking momenteel straks op grote schaal met microchips geïnjecteerd onder het mom van vaccins. Een variant is de theorie dat veel symptomen helemaal niets met covid-19 hebben te maken, maar puur het gevolg zijn van 5g-straling.

Ook Nederlandse mast in de fik

Een telefoonmast langs de A67 bij Liessel (tussen Eindhoven en Venlo) heeft zaterdagnacht in brand gestaan, meldt het Eindhovens Dagblad. De brand begon in een elektriciteitskastje aan de grond, maar sloeg over op de bedrading in de mast. Het vuur kwam uiteindelijk tot meer dan tien meter hoog. Op het kastje stond ‘Fuck 5G’ gespoten.

Gevaar

Dergelijke theorieën mogen dan al diverse keren zijn gedebunked, ze blijven populair. En ongevaarlijk zijn ze niet, blijkt ook weer uit de recente Britse voorbeelden. Zo benadrukt de Britse Vodafone-baas Nick Jeffery tegenover the Guardian nog maar eens dat die telefoonmasten die nu in de fik worden gestoken juist van levensbelang zijn voor de communicatie met hulpdiensten.

Voor YouTube is het in ieder geval reden om de 5G-corona-complotvideo’s extra op de korrel te nemen. Het platform stelt dat dit soort video’s eenzelfde behandeling zullen ondergaan als andere desinformatie rondom het virus. Ze zullen worden verwijderd.

Nederland

In Nederland zijn er ook veel mensen die in de rol van 5G in de verspreiding geloven. Op de Facebook-groep ‘5g Plein’, waar leden overtuigd zijn van het ‘bewijs’ over de rol van 5G in de pandemie, wordt de ingreep van YouTube alvast met hoon overladen: ‘Na opsluiting nu ook sensuur!’

Vaste prik bij virusuitbraken: complottheorieën. Hoe wapen je je ertegen?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden