Britt en de bosnegers & de verboden foto's van Beatrix

Het beste (links) en het slechtste uit de media in een rubriek die elke vrijdag verschijnt. Deze week een havo-scholiere uit Purmerend en een fotograaf in het park van Paleis Het Loo.

Het slechtste uit de media

Freelance fotograaf Arthur Batenburg dacht afgelopen zondag even rustig te wandelen met een vriendin in het park van Paleis Het Loo in Apeldoorn, tot niemand minder dan koningin Beatrix, prins Friso, prinses Mabel en ja, ook Desmond Tutu, Richard Branson en Kofi Annan in een drietal vrolijke koetsjes aan zijn oog voorbij trokken. The Elders, noemt het gezelschap zich. Dat is een club weldoeners die is opgericht door Nelson Mandela om grote wereldproblemen op te lossen.


Batenburg aarzelde geen moment en legde het sprookjesachtige tafereel vast. Beatrix kijkt zelfs zwaaiend in zijn lens, getooid in een fleurige, blauwwit gebloemde blouse.


Mooi authentiek plaatje. Niets aan de hand. Toch?


Daar denkt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) anders over. De instantie die de fotomomentjes omtrent leden van het Koninklijk Huis bij voorkeur tot en met de toegestane sluitertijd organiseert, beriep zich op de mediacode die Beatrix en consorten 'in hun persoonlijke levenssfeer beschermt'. Met andere woorden: publicatie van deze zonnige plaatjes is uit den boze, behalve als ze voldoende nieuwswaardig zijn. HP/De Tijd plaatste ze om die reden online en hangt in het slechtste geval een rechtszaak boven het hoofd.


Een beetje overdreven is het allemaal wel.


Berend Jan Bockting


---------------------------------------------

Het beste uit de media

Tv-regisseur en pijproker Bert van der Veer schrijft deze week in een column in HP/De Tijd dat er te veel domme mensen op tv zijn. Daar valt over te twisten.


Misschien is het waar. Maar is het ook erg?


De stelling van Van der Veer is gebaseerd op de antieke opvatting dat televisie dient ter verheffing van de arbeidende klasse. Al sinds 1999 (Big Brother) weten we beter. Televisie is vooral tijdverdrijf geworden.


Het heeft ons toch maar mooi Britt opgeleverd, een havo-scholiere uit Purmerend die een hoofdrol speelt in Echte meisjes in de jungle, een fantastische realitysoap op RTL waarin meisjes hun weg moeten vinden in de binnenlanden van Suriname.


Van sommige mensen kun je het niet hebben dat ze denken dat Nelson Mandela een Surinamer is, maar van Britt accepteer je dat. Niet voor niets werd ze op meidenblog.nl met een overweldigende meerderheid gekozen tot het populairste meisje uit de jungle.


Uitspraak 1: 'Ik dacht tien meisjes, lachen man, lekker praten, gezellig, beetje bosnegers versieren. Maar je hebt hier niet eens een pooltafel of wat dan ook.'


Uitspraak 2: 'Volgens mij is dat boek wat ik heb gelezen helemaal niet waar. Ik ben ook nog geen koppensnellers tegen gekomen. Dat zijn mannen die hakken je hoofd eraf, eten je hersens eruit en dan denken ze dat je slimmer wordt.'


We hadden het niet willen missen.


Paul Onkenhout


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.