Nieuws Witwassen

Britse zakenman doet aangifte tegen Nederlandse banken en bedrijven wegens witwassen

De Britse zakenman en investeerder Bill Browder heeft bij het Openbaar Ministerie (OM) aangifte gedaan tegen Nederlandse banken en bedrijven wegens witwassen. Het witgewassen geld, meer dan 8 miljoen euro, zou afkomstig zijn uit Rusland. Browder ligt al jaren overhoop met president Vladimir Poetin.

Bill Browder. Beeld ANP

De aangifte werd gedaan in 2017, maar is nu aan het licht gebracht door NRC en Zembla. Over de inhoud zegt Browder, met oog op het lopende onderzoek, niets. Het OM bevestigt dat de aangifte wordt bestudeerd.

Het witwassen gebeurde via een Danske Bank-filiaal in Estland, dat eerder deze maand in verband werd gebracht met 200 miljard euro aan verdachte transacties, die waren gefaciliteerd door Deutsche Bank. Speciaal daartoe opgerichte witwasbedrijven, gevestigd in belastingparadijzen als de Britse Maagdeneilanden, hadden rekeningen bij het filiaal. Zij maakten geld over naar onder meer Nederlandse bedrijven die goederen of diensten leverden aan Russische afnemers. Deze Nederlandse bedrijven werden voor hun werk of producten betaald via derden, of kregen geld overgemaakt van het Danske Bank-filiaal in Estland. ING, ABN Amro en Rabobank, de grootse banken in Nederland, zouden deze transacties hebben gefaciliteerd, zonder te weten dat het om fraude ging.

Metalband Within Temptation is één van de Nederlandse partijen die op deze manier geld heeft ontvangen. De groep trad in 2008 op in Moskou en kreeg vooraf hun gage, 12.500 euro, overgemaakt op de rekening van hun toenmalige manager. De betaling kwam van een bank in Estland en werd vergezeld van de mededeling ‘voor bouwmaterialen’. De toenmalige manager, die op verzoek van NRC en Zembla in de archieven dook,  was destijds niets opgevallen, omdat de band in die jaren heel veel concerten gaf. 

Het geld dat in Nederland terechtkwam is afkomstig uit de Magnitski-zaak, aldus Browder. Sergei Magnitski, een Russische advocaat, was in dienst van Browder en bracht tien jaar geleden een omvangrijk geval van belastingfraude aan het licht in Rusland. Bij die fraude waren belastingambtenaren en andere overheidsmedewerkers betrokken. Er was in totaal meer dan 230 miljoen euro weggesluisd via ondernemingen die door de betrokken ambtenaren van Browder en andere zakenlieden waren afgepakt. 

Magnitski werd zelf aangeklaagd wegens belastingfraude en stierf in 2009 in een Russische politiecel. Sindsdien is Browder op zoek naar de miljoenen die verduisterd zijn tijdens de fraude. Ook probeert hij wereldwijd zogeheten Magnitski-wetten in te voeren, die sancties mogelijk maken voor Russische overheidsmedewerkers die betrokken zijn bij mensenrechtenschendingen. In verschillende landen, waaronder de VS en het Verenigd Koninkrijk, zijn dit soort wetten al ingevoerd. Op initiatief van Nederland wordt nu ook in de EU over Magnitski-wetten gesproken.

De Russische regering heeft de strijd tegen Browder de afgelopen maanden verhevigd. Russische aanklagers beschuldigen Browder ervan dat hij iets te maken heeft met de dood van Magnitski. Ook zou hij een ‘internationale criminele groep’ hebben gevormd om grote hoeveelheden geld te verduisteren in Rusland. In 2013 werd Browder al bij verstek veroordeeld voor zijn aandeel, aldus Rusland, bij de miljoenenfraude die Magnitski in de cel deed belanden.

Bill Browder over zijn leven als staatsvijand van Rusland

Wie tot staatsvijand van Rusland is aangemerkt, is zijn leven niet zeker. De poging tot moord op de Russische ex-spion Sergei Skripal maakte dat onlangs duidelijk. Ook de Amerikaanse ondernemer Bill Browder houdt rekening met zo’n scenario.

De Russische autoriteiten hebben een nieuwe aanklacht ingediend tegen Bill Browder, de Britse investeerder die al jaren in een oorlog verwikkeld is met president Poetin

In 2017 deed Browder ook al aangifte in Nederland. Lees hier meer over de 230 miljoen dollar die uit het Kremlin verdween, waarvan een gedeelte mogelijk in Nederland terechtkwam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden