Britse wet op doodslag gewijzigd na ophef om Britse paracommando
De Britse regering wijzigt, onder druk van de publieke opinie, de wet op moord en doodslag. De kwestie is aangezwengeld met een actie in het dagblad Daily Mail voor de paracommando Lee Clegg....
Van onze correspondent
Henk Strabbing
LONDEN
Clegg had in september 1990 geschoten op een auto waarin hij terroristen vermoedde. Maar het bleken joyriders te zijn. Ook de 17-jarige Martin Peake, die de auto bestuurde, stierf in de kogelregen.
De hoogste Britse rechters, de zogenaamde Law Lords, hebben enkele dagen geleden Cleggs beroep afgewezen. Maar bij die afwijzing vermeldden ze krachtens de geldende wet geen andere mogelijkheid te hebben dan de levenslange gevangenisstraf wegens moord te handhaven.
Na een stroom van protesten heeft minister Michael Howard van Binnenlandse Zaken nu besloten de wet zodanig te veranderen dat in soortgelijke gevallen hooguit wegens doodslag kan worden gevonnist, zodat de rechter een betrekkelijk lichte straf kan opleggen.
De zaak van soldaat Clegg heeft indertijd veel stof doen opwaaien. De groep para's, waar hij deel van uitmaakte, sjoemelde duidelijk met de feiten. De auto waarin Reilly zat, zou op de soldaten hebben willen inrijden en daarom zouden ze hebben geschoten - er werden in totaal negentien kogels afgevuurd, waarvan vier door Clegg.
Een van de para's zou zelfs door de auto zijn geraakt. Maar later werd bekend dat de groep hem als 'slachtoffer' had aangewezen. Hij moest op de grond gaan liggen, terwijl een collega op zijn been sprong om zo de wond door de 'aanrijding' aan te brengen. Dat bleek later gezien door getuigen.
Ook de verklaring van Clegg zelf deugde van geen kant; hij beweerde pas door de 'aanrijding' van zijn collega te hebben geconcludeerd dat er voor hem geen andere mogelijkheid meer was dan te schieten. Maar hij ontkende met de grootste klem op de achterkant van de auto te hebben geschoten (Karen Reilly zat achterin en bleek van achteren getroffen). Desondanks constateerden ballistische experts dat de dodelijke kogel uit Cleggs geweer afkomstig was.
In Noord-Ierland heeft de campagne om Clegg vrij te krijgen tot uiteenlopende reacties geleid. De twee unionistische partijen menen dat Clegg is veroordeeld wegens moord omdat hij, in een onderdeel van een seconde, een foute beoordeling maakte. Beide partijen wijzen erop dat Britse soldaten in Noord-Ierland onder de moeilijkste omstandigheden opereren.
Maar de nationalistische SDLP-politicus Joe Hendron, in wiens kiesdistrict het incident plaats vond, houdt vol dat de para's niets meer of minder dan een executie hebben uitgevoerd op de twee tieners. Hendron wijst erop dat er in West-Belfast een soort joyriders-plaag heerst en dat de IRA nog nooit een auto heeft gebruikt om met grote snelheid op veiligheidstroepen in te rijden. De Ierse nationalisten vrezen dat uit de wetswijziging straks zal blijken dat er een wet is voor Britse soldaten en een tweede wet voor ieder ander.
Sinn Fein noemt de affaire-Clegg 'zorgwekkend', maar ziet geen reden om de besprekingen met de Ierse en Britse regeringen af te breken.