Nieuws

Britse website met duizenden getuigenissen seksueel wangedrag dwingt regering tot actie

Duizenden Britten beschrijven op de website Everyone’s Invited hun ervaringen met seksueel wangedrag tijdens hun school- en studietijd. De beschrijvingen maken veel los in het Verenigd Koninkrijk, waar de regering nu een onderzoek is gestart naar het beleid van scholen.

Leerlingen van de Highgate School in Londen protesteren tegen de cultuur van seksueel geweld. Beeld REUTERS
Leerlingen van de Highgate School in Londen protesteren tegen de cultuur van seksueel geweld.Beeld REUTERS

De enorme verzameling getuigenissen, van voornamelijk meisjes en vrouwen, maakt duidelijk hoe diepgeworteld het probleem van seksueel wangedrag is. Ze beschrijven hoe ze te maken kregen met zaken als ongepaste opmerkingen, betastingen, het verspreiden van naaktfoto’s, aanranding of verkrachting.

Er staan getuigenissen over de druk om ongewenste seksuele handelingen uit te voeren, over meisjes die zijn misbruikt nadat ze dronken in slaap waren gevallen, over herhaaldelijke betastingen op feestjes. Maar ook over hoe normaal verkrachtingsgrapjes werden gevonden, met een aanwezig slachtoffer als onderwerp. Meermaals valt te lezen dat leraren en schoolhoofden niet zouden hebben gereageerd op klachten.

Genormaliseerd en gebagatelliseerd

Everyone’s Invited is opgericht door de 22-jarige Soma Sara, uit Londen, die in 2020 haar persoonlijke ervaringen met seksueel geweld deelde op Instagram. Hierop ontving ze zoveel reacties van mensen die iets vergelijkbaars hadden meegemaakt, dat ze besloot een online platform op te richten. Ze meent dat seksueel geweld wordt genormaliseerd en gebagatelliseerd en hoopt hiermee aan te tonen dat het om een grootschalig probleem gaat.

In maart verwierf de website landelijke bekendheid, en groeide het aantal reacties snel, tot de meer dan twaalfduizend die er nu staan. Dit werd voor een deel veroorzaakt door de dood van Sarah Everard, de 33-jarige vrouw die begin maart vermist raakte in Londen terwijl ze op weg naar huis was. Ze bleek vermoord, haar lichaam werd teruggevonden in een bosgebied buiten de stad.

De bijdragen zijn anoniem en kunnen dus niet worden geverifieerd. Ook namen van daders worden bewust niet genoemd, maar die van scholen wel. Meerdere Britse scholen ontvingen in maart open brieven waarin (oud-)leerlingen oproepen seksueel wangedrag harder aan te pakken.

Onderzoek

Vorige week verlieten leerlingen van de Highgate School in Londen uit protest de klaslokalen. De politie van Londen zegt de getuigenissen op Everyone’s Invited te onderzoeken en contact op te nemen met genoemde scholen. De prestigieuze Latymer Upper School is zelf al naar de politie gestapt naar aanleiding van de verhalen.

De lange lijst getuigenissen op de site heeft bovendien geleid tot een onderzoek door de Britse regering. Die gaat kijken of de maatregelen die zowel staats- als privéscholen nemen om seksueel wangedrag te voorkomen, afdoende zijn. Dit onderzoek moet in mei zijn afgerond. ‘De beschuldigingen die ik de laatste dagen heb gehoord zijn schokkend en weerzinwekkend’, zei Gavin Williamson, minister van Onderwijs. Sinds donderdag kunnen Britse slachtoffers van seksueel misbruik ook een nieuw opgericht hulpnummer bellen.

Begin maart sprak de Nederlandse Inspectie van Onderwijs haar zorgen uit over het gestegen aantal meldingen van seksueel misbruik door leraren en ander schoolpersoneel. Bij de 92 meldingen van seksueel misbruik die de inspectie binnenkreeg, was in 63 van de gevallen schoolpersoneel betrokken. Datzelfde jaar kwamen er 180 meldingen over seksuele intimidatie binnen.

Heeft u zelf te maken gehad met seksuele intimidatie, misbruik, geweld, aanranding of verkrachting? Als u na het lezen van dit artikel hulp of advies wilt, kunt u bellen met de Hulplijn Seksueel Misbruik: 0900 9999 001 of contact opnemen via verbreekdestilte.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden