Britse vrouw wil af van 'liefdeloos huwelijk', maar mag niet scheiden
De 65-jarige Tini Owens is ongelukkig getrouwd. Haar dertien jaar oudere echtgenoot Hugh deinst er niet voor terug om zijn vrouw te bekritiseren in gezelschap van de schoonmaakster of om ruzie met haar te maken op de luchthaven. Gezamenlijke etentjes gaan gepaard met een ijzige stilte. Ze wil een scheiding, maar het gerechtshof heeft geoordeeld dat er na meer dan drie decennia nog steeds leven in het huwelijk zit. Scheiden mag ze niet.
De rechtszaak heeft voor opschudding gezorgd in Engeland. Het komt zelden voor dat een van de echtelieden niet akkoord gaat met een scheiding. Nog zeldzamer is dat een rechter een scheiding tegenhoudt. En dat was precies wat een familierechter een maand geleden deed, na een hoorzitting op Valentijnsdag. Zijn oordeel werd eind vorige week 'zonder veel enthousiasme' bekrachtigd door een hogere rechter, Lady Justice Hallett.
Het probleem is dat de vrouw van haar man af wil, maar de man van oordeel is dat 'ze nog een paar jaar samen kunnen genieten'. Als hij zich had misdragen, bijvoorbeeld door overspel te plegen, dan zou de scheiding zonder twijfel zijn goedgekeurd. Dat hij niet de ideale echtgenoot lijkt te zijn, is geen juridische reden om de echt te verbreken. In het onderhavige geval is de vrouw overigens vreemdgegaan, iets wat haar door haar echtgenoot is vergeven.
Archaïsche wetgeving
Tini Owens zegt nu klem te zitten in een 'liefdeloos en wanhopig ongelukkig' huwelijk. Een troost is dat ze geen woning hoeft te delen met haar rijke echtgenoot, een gepensioneerde kweker van paddenstoelen. Na haar affaire is ze uit de hoofdwoning vertrokken, naar een tweede huis in Wales. Als de vrouw kan aantonen dat ze vijf jaar lang elders heeft gewoond zou haar eis wel kunnen worden ingewilligd.
Volgens juristen bestaat door deze uitspraak de kans dat er bij toekomstige scheidingszaken harder bewijs voor wangedrag moet worden aangeleverd. Hierdoor zullen rechtszaken langer duren en grimmiger verlopen. Hallett zei dat het aan het parlement is om te kijken of de huidige wetgeving, daterend uit het Victoriaanse tijdperk, past bij een tijd waarin huwelijken korter duren en scheiden geen schande meer is.
Het is nog niet bekend of mevrouw Owens een verzoek heeft ingediend om de zaak voor te kunnen leggen aan de Supreme Court. Twee leden van de Britse Hoge Raad hebben al wel laten doorschemeren voor een 'no fault-divorce' te zijn, de mogelijkheid om te scheiden zonder dat een van de gehuwde een grove misstap heeft begaan. In Schotland is dat elf jaar geleden al ingevoerd.
Twee jaar geleden diende een Conservatief Kamerlid een initiatiefvoorstel in, maar dat sneuvelde bij de eerste parlementaire hobbel. Britse politici vrezen dat het versoepelen van de procedure zal leiden tot veel meer scheidingen. Dat is niet het geval gebleken in Nederland, waar een scheiding kan worden aangevraagd als een huwelijk 'duurzaam ontwricht' is. Dat is zo ruim geformuleerd dat het verzoek eigenlijk altijd wordt ingewilligd.