Britse vriendjespolitiek bij stages onder vuur

Het is het zoveelste actieplan tegen de sociale ongelijkheid in Groot-Brittannië. Want nog altijd liggen de kansen van een Brit vaak al bij de geboorte vast. Wie rijk is of de juiste vrienden heeft, schopt het ver; de rest heeft het nakijken.

© thinkstock Beeld null
© thinkstock

Maar de coalitie van Conservatieven en Liberaal Democraten - gedomineerd door kostschooltypes en miljonairs - doet nu een nieuwe poging. Het idee: maak stageplekken, die vaak de cruciale eerste stap op de arbeidsmarkt betekenen, beter toegankelijk voor lagere sociale klassen.

'Te lang zijn stageplekken het terrein geweest van mensen met de grootste ellebogen of de beste connecties. Kansen dienen gebaseerd te zijn op kunde en ambitie, niet op wie je vaders vrienden zijn', zei vicepremier Nick Clegg, die prompt moest toegeven dat ook hij zijn eerste stage aan zijn vader (een topbankier) te danken had.

Bij Britse ministeries moeten onderhands vergeven stages volgend jaar tot het verleden behoren. Om kandidaten aan te trekken uit alle lagen van de bevolking, zal voortaan in alle openheid worden geadverteerd.

Uit onderzoek blijkt dat de Britse klassenkloof alleen maar groeit. Anders dan in Nederland of Duitsland is het inkomen van ouders sterk bepalend voor het succes van kinderen. Wie het kan betalen, stuurt ze naar een privé-instelling, in plaats van naar de, niet zelden beroerde, staatsscholen.

Hierdoor is een soort onderwijskundige apartheid ontstaan. Slechts 7 procent van de Britse leerlingen gaat naar privéscholen, waar lesgeld tot 35 duizend euro per jaar geen uitzondering is. Deze kleine, maar rijke groep bemachtigt echter de beste banen.

Zo ging liefst 70 procent van de hoge Britse rechters naar een 'independent school', net als ruim de helft van de topbestuurders van beursgenoteerde bedrijven. Hetzelfde geldt voor de artsen en de journalisten in Groot-Brittannië.

Het plan is sollicitaties voor stages voortaan te anonimiseren, zodat wordt voorkomen dat alvast wordt geselecteerd op achternaam of school. Ook moeten honderdduizend werknemers van overheid en bedrijven jaarlijks op bezoek gaan bij scholen om over hun beroep te vertellen.

Diverse bekende bedrijven hebben zich aangesloten bij het initiatief van de regering. Het gaat onder meer om de accountancyfirma's PwC en KPMG, televisiebedrijf Channel 4, het dagblad The Guardian en Allen & Overy, een van de grootste advocatenkantoren ter wereld.(Tekst Gert-Jan van Teeffelen. foto thinkstock)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden