Britse vossen vanaf februari veilig

Tegen de zin van premier Blair heeft het Britse parlement gisteren na een tumultueuze dag besloten de drijfjacht op vossen al in februari te verbieden....

Van onze correspondent Peter de Waard

Blair zal volgend jaar tijdens de verkiezingscampagne het hoofd moeten bieden aan een opstand van jachtliefhebbers. De jagers hebben aangekondigd dat het platteland verboden terrein voor Labourpolitici zal zijn. Ze dreigen met burgerlijke ongehoorzaamheid en met het publiekelijk doodschieten van de duizenden honden die door het verbod op de drijfjacht overbodig worden.

De premier, die met het verbod op de vossenjacht eindelijk een verkiezingsbelofte uit 1997 inlost, had met het oog op dergelijke problemen eerder al geprobeerd de ingang van het verbod uit te stellen tot juli 2007 .

In beide kamers van het Britse parlement is sinds 1997 zevenhonderd uur gedebatteerd over het jachtverbod. De Labourmeerderheid in het Lagerhuis besloot steeds tot een totaalverbod op deze 'wrede' hobby, maar dat werd telkens weer verworpen door de Lords in het Hogerhuis, van wie een aantal zelf fanatiek jaagt.

Gisteren besloot het Lagerhuis de dwarsliggende Lords te overtroeven met de zelden gebruikte Parliament Act, die de bevoegdheden van het Hogerhuis inperkt. Wetten en amendementen gingen als een pingpong-spel van het ene naar het andere huis. Maar in laatste instantie besloten de Lords niet mee te werken aan het door Labour gewenste uitstel. Staatssecretaris Alun Michael van Plattelandszaken noemde de Lords 'kalkoenen die voor de kerst hebben gestemd'.

Premier Blair hoeft overigens niet te vrezen dat hij hierdoor de verkiezingen verliest. De meerderheid van de kiezers woont in de steden en steunt het jachtverbod.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden