Britse vlaggen halfstok: Shenkin, geliefde geit van de koninklijke garde, is overleden

De vlaggen bij het Derde Bataljon van de Royal Welsh hangen halfstok, het ministerie van Defensie bereidt een plechtige begrafenis voor en koningin Elizabeth is schriftelijk op de hoogte gesteld. Het overlijden van de Huzaar der Eerste Klasse Shenkin III, een geit, is niet onopgemerkt gebleven.

Shenkin en Prins Harry in 2014 Beeld anp

De kasjmirgeit, de mascotte van de koninklijke garde van Wales, was dan ook een geliefde verschijning. Geitmajoor Mark Jackson, een korporaal, noemde Shenkin een 'legende' en een 'volmaakte poseur'. De geit, zeven jaar geworden, was ziek.

Shenkin was afkomstig uit de koninklijke kudde van de Great Orme nabij Llandudno, aan de kust van Noord-Wales. Officieel was hij een soldaat, compleet met nummer. Bij zijn aanstelling door de koningin begint het dier als eenvoudige infanterist, maar bij goed gedrag tijdens parades, of tijdens ontmoetingen met de Prins van Wales, kan hij promoveren tot Huzaar der Eerste Klasse. Bij thuiswedstrijden van het Welshe rugbyteam pleegt hij met zijn begeleider voor de spelers uit het veld op te lopen, hier en daar wat gras meepikkend.

Geiten van The Great Orme vertegenwoordigen het regiment al meer dan 170 jaar. De kudde was in 1837 als cadeau voor haar kroning door de Shah van Perzië aan koningin Victoria gegeven. Op haar beurt gaf de vorstin zeven jaar later een geit aan het regiment. De militaire geitentraditie gaat nog verder terug. Ten tijde van de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog in 1775 scharrelde een wilde geit rond op het slagveld nabij Boston. Na de Slag om Bunker Hill, een Britse pyrrusoverwinning, liep hij met de Welshe militairen mee terug.

De diverse Britse legeronderdelen hebben negen dierenmascottes, naast twee kasjmirgeiten ook twee drum horses (met de fraaie namen Alamein en Talavera), twee shetlandpony's, een Ierse wolfshond, een Indiase antilope en een schaap. Vier van de negen dieren bezitten thans een officiersrank. Vorig jaar waren er Kamerleden die zich afvroegen of het eten en de verzorging van de dieren niet teveel op de defensiebegroting drukte, maar de staatssecretaris van Defensie wees met succes op het immateriële en historische belang van de dieren.

Shenkin's voorganger, in 2008 Beeld afp

Van Shenkins voorgangers, William Windsor I en II, was bekend dat ze naast hooi ook twee sigaretten kregen om op te kauwen, wat goed zou zijn voor de vacht. Tevens kregen ze, op latere leeftijd, Guinness voor het ijzergehalte. Shenkin had ook een Twitteraccount. De laatste tweet kwam op 1 september, toen hij iedereen bedankte voor de beste wensen en beloofde snel weer op de hoeven te staan. De geitmajoor heeft van de koningin toestemming gekregen een nieuw boegbeeld te kiezen in Hare Majesteits florerende kudde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden