Britse UKIP vervalt in chaos na vertrek van Nigel Farage

De Brexit-oorlog is gewonnen, maar de vrede lijkt verloren te gaan voor UKIP. Ruziënd is de partij op zoek naar een opvolger voor Nigel Farage.

Nigel Farage (rechts) vlak voor zijn speech waar hij zijn aftreden aankondigde op 4 juli 2016. Een demonstrant wordt tegengehoudenBeeld afp

Het grote onderwerp bij de campagne voor het leiderschap van de UK Independence Party is momenteel Viagra. Een halfvolle strip van deze erectiepillen was aantroffen in de auto van kandidaat Bill Etheridge.

Helaas was de vinder zijn vriendin, voor wie hij zijn vrouw een paar jaar geleden had gedumpt. 'Vieze, afschuwelijke bedrieger,' twitterde ze, begeleid door een foto van de pillen. De 56-jarige Etheridge maakt amper kans om leider te worden, maar de affaire symboliseert de impotentie van de protestpartij na het gewonnen EU-referendum.

UKIP verkeert in de situatie die vergelijkbaar is met Manchester United na Alex Ferguson en Top Gear na Jeremy Clarkson. De eind juni opgestapte Nigel Farage was de man die UKIP groot heeft gemaakt, de man die de Britten uit de EU heeft gehaald. Omdat hij leidde als een alleenheerser, is er nu een machtsvacuüm ontstaan dat doet denken aan de LPF na de moord op Fortuyn. UKIP bewijst een oude wet in de politiek: hoe kleiner een partij is, des te groter de ruzies. In de peilingen scoort de partij nog maar zes procent, wat ooit achttien was.

Tussen de vijf kandidaten - Philip Broughton, Lisa Duffy, Diane James, Elizabeth Jones en de genoemde schuinsmarcheerder - zit geen nieuwe Farage. Er zijn twee 'Kippers' die enige bekendheid genieten. De een is Godfrey Bloom, de man die Afrikaanse landen aanduidde als Bongo-Bongo land en opmerkte dat moderne vrouwen niet goed genoeg meer achter de ijskast schoonmaken. Dat ging ook het UKIP-bestuur te ver en hij is geen lid meer. De ander is Douglas Carswell, het enige kamerlid van de partij. Hij is niet lang genoeg partijlid.

Nu een grote leider ontbreekt, blijkt UKIP meer strijdende partijen te hebben dan de Syrische oppositie. In grote lijnen gaat de strijd het tussen de Faragisten en de rest. Eerstgenoemden willen de lijn van hun geestelijk vader voortzetten en kijken met bewondering naar Beppe Grillo's Vijfsterrenbeweging in Italië. De favoriet van deze vleugel, die in multimiljonair Arron Banks een suikeroom heeft, is de halve kleurling Steven Woolfe. Diens vijanden profiteerden echter van een blunder: Woolfe had zich 17 minuten te laat kandidaat gesteld.

Nu is de zakenvrouw Diane James de voornaamste faragista. Haar grote rivaal is Lisa Duffy, een voormalige schoonmaakster die in de gemeenteraad van Cambridgeshire zit. De volkse politica wil zich richten op stemmers die zich door Labour in de steek gelaten voelen, met name op gebied van immigratie. De 48-jarige krijgt steun van een ieder die met Farage ruzie heeft gemaakt, zoals de geschorste partijvoorzitter Suzanne Evans. Zij beweerde dat UKIP een echte een politieke volkspartij moet worden 'en niet langer een toerende rugbyclub'.

Farage zelf bemoeit zich amper met de stammenstrijd binnen de partij die hij groot gemaakt heeft. De oud-partijleider, die tegenwoordig een snor draagt, houdt zijn politieke activiteiten beperkt tot toespraken in Straatsburg en wil vooral van de vrijheid genieten. Er ontstond commotie omdat hij gezien was in een rij wachtenden bij de Duitse ambassade. Het leidde tot geruchten dat Farage, die een Duitse vrouw heeft, een Duits paspoort aan wil vragen, maar zijn aanwezigheid bleek te maken te hebben met de paspoorten voor zijn kinderen.

Kanshebber Diane James met Nigel Farage en Peter WhittleBeeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden